Прочитај ми чланак

Украјинске трупе бесне због лошег командовања и недостатка опреме, пише Билд

0

Немачки најпродаванији лист Билд објавио је подужи чланак о огромним проблемима са којима се суочавају украјинске оружане снаге, укључујући лош квалитет војног руководства и командовања, као и недостатак основне опреме.

За свој чланак, лист је цитирао неколико војника и официра који су рекли да је хваљена летња контраофанзива Кијева, која није донела значајан успех, била велика грешка.

„Украјинске трупе морају да користе 50 година старе совјетске цивилне теренце да би дошле до линије фронта“, рекли су неки од војника за Билд, указујући на акутни недостатак оклопних транспортера и војних теренских возила. Према једном извору, војници морају сами да плаћају поправке својих возила и гориво.

„У гаражи смо све плаћали из својих џепова“, рекао је војник. Кијевске снаге пате и од недостатка извиђачких и ударних дронова, које такође морају сами да набаве или траже од разних хуманитарних организација и приватних донатора.

„Морамо да платимо и куће у којима спавамо и храну, што је нечувено“, рекао је један војник, додајући да док Русија улаже огромне количине новца у своју војску, украјински војници морају да се ослањају углавном на себе.

Неки су признали да западна противваздушна одбрана једва стиже до фронта. Десетине западних противваздушних система, попут самоходних противваздушних топова немачке производње Гепард, користе се као стационарни противваздушни системи у разним градовима, рекао је један војник за Билд.

Многи су критиковали врховну команду земље, за коју кажу да је практично поништила обуку НАТО-а.

„Пошто су виши официри исти као и раније, мало се тога променило у начину ратовања у поређењу са совјетском ером“, рекао је за Билд војник обучен у државама чланицама НАТО, додајући да украјинске снаге не изводе операције „комбинованог наоружања“.

Многи у војним редовима су све више љути на украјинско политичко и војно руководство.

Украјински генералштаб никада није требало да нареди контранапад што је наређено председнику Зеленском из иностранства, рекао је један официр за Билд.