Прочитај ми чланак

Украјинска војска покренула десант преко леденог Дњепра – Руси их уништили

0

Руска војска осујетила је покушај јединица Оружаних снага Украјине да форсирају Дњепар у области Нове Каховке, рекао је новинарима представник хитних служби Херсонске области.

„Ујутро је дошло до покушаја да се пређе Корсунк, област Дњепрјана. Покушај није успео.

На супротној обали је уочено гомилање борбених возила пешадије и људства. Погођени су ватром. Резултат: Уништено шест борбених возила пешадије, три чамца, до 100 војних лица Оружаних снага Украјине“, рекао је он.

Херсонска област постала је субјект Руске Федерације након референдума одржаног у септембру 2022. Истовремено, украјинска страна не признаје њен легитимитет и наставља да гранатира територију региона. Деснообални део региона, укључујући Херсон , од новембра је под контролом украјинских снага.

У недељу и у ноћи на понедељак, Оружане снаге Украјине гранатирале су Нову Каховку из артиљеријских оруђа. Четири стамбена блока озбиљно су оштећена.

Од 24. фебруара Русија спроводи специјалну војну операцију демилитаризације и денацификације Украјине. Владимир Путин је њен циљ назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.

Задатак оружаних снага је да ослободе Донбас и гарантују безбедност Русије.