Прочитај ми чланак

Украјинци се труде да издрже до јесени али ће потенцијал исцрпити до краја октобра

0

Дандикин: Снаге кијевског режима губе по бригаду недељно, а сваког месеца - по корпус

Оружане снаге Украјине дају све од себе да издрже до почетка кишне сезоне, у нади да ће сукоб тада бити привремено замрзнут, односно – да ће са замрзавањем одложити крах своје контраофанзиве – оценио је бивши инспектор УН за оружје у Ираку Скот Ритер.

Нагласивши да Украјина трпи ненадокнадиве губитке, додао је:

„Пре или касније ће се Украјина војно срушити. Независно од тога што Украјинци сада дају све од себе да одрже започету контраофанзиву до почетка сезоне киша“.

Ритер је у вези са овим изговорио и опомену:

„Таква тактика носи огромне ризике за Оружане снаге Украјине јер им прети губитак још више војника. Руска армија неће замрзнути борбена дејства ни током кишне и блатњаве сезоне, будући да има вештине за вођење борбених дејстава чак и у таквим условима. Све ће то неминовно довести до краха Оружаних снага Украјине, које ће исцрпити своје резерве до краја октобра“.

Своје виђење даљих догађања на украјинским фронтовима изнео је и московски војни експерт Василиј Дандикин:

– Непријатељ ће наставити да напредује све док његове резерве не буду потпуно исцрпљене. Највероватније, до краја септембра – почетка октобра, а онда ће прећи у дефанзиву. Међутим, оружане формације Украјине сада губе своје професионално језгро, односно оне који су војно обучени. Губе и мотивисане борце. Остају они који су се крили од мобилизације, послати са Запада, болесни, укључујући и психичке болести, а то су људи који се сада све масовније предају.

– Пре неки дан су снаге кијевског режима за 24 сата имале 800 избачених из строја, а то – наглашава Дандикин – цела једна батаљонска тактичка група, ојачани батаљон. Непријатељ губи бригаду недељно, а корпус месечно. Пољски говор се све чешће чује на украјинским позицијама, а то значи да се у борбе укључују војници из НАТО земаља који изигравају стране плаћенике.