Прочитај ми чланак

У ИНТЕРВЈУ ВЕКА Путин Такеру Карлсону: Русија је морала да устане у одбрану Србије

0

Интервју, који је цео свет чекао - најгледанији ТВ коментатор Америке интервјуисао је председника Русије, Владимира Путина у уторак шестог фебруара.

Русија није могла да не устане у одбрану Србије током ратова у бившој Југославији, изјавио је председник Руске Федерације Владимир Путин у интервјуу са Такером Калрсоном који је цео свет ишчекивао.

– Чим су почела дешавања у Југославији, Борис Јељцин дигао је глас у знак подршке Србима; нисмо могли да не станемо у одбрану Срба,  јер су Срби посебан и нама близак народ, са православном културом. То је народ који је патио генерацијама, рекао је Путин коментаришући како је НАТО прекршио обећање Русији да се неће ширити на исток, а што је у сржи текућег конфликта с Украјином

Како је рекао, САД су се упркос томе одлучиле на кршење међународног права и бомбардовање Србије и српског народа.

– Тиме су САД отвориле Пандорину кутију. Штавише, шта је речено када је Русија протестовала и изразила своје негодовање? Повеља УН и међународно право су застарели. Сада се сви позивају на међународно право, али су тада почели да говоре да је све застарело, рекао је Путин.

Сам интервју на којег је Путин одговарао на руском језику подијељен је на 11 делова, а дотиче се бројних актуалности. Велик део посвећен је НАТО-у, али се Путин дотакнуо и случаја експлозије на гасоводу Сјеверног тока. Осим тога, двојац је разговарао и о Елону Маску, а на самом крају интервјуа причали су и о хапшеном америчком новинару Ајвану Гершковичу.

Америка је разнела Северни ток

Упитан ко је дигао у ваздух Северни ток, Путин је кратко одговорио: – Ви.

– Знате, нећу да залазим у детаље, али увек се у оваквим случајевима каже ‘тражите некога онога има мотив’. У овом случају не треба тражити само некога ко има мотив, већ и некога ко има могућности, јер може бити много заинтересованих, али нису сви способни да се спусте на дно Балтичког мора и изведу ову експлозију. Обе ове две компоненте морају да се споје. Ко је имао мотив и ко је у стању да то уради?, одговорио је Путин на питање да ли има доказе да су напад извеле Америка и ЦИА.

– Уколико имате доказе за овај „највећи акт индустријског тероризма икада“,  зашто их не бисте „изнели и однели пропагандну победу?, упитао је Карлсон председника Русије.

– У пропагандном рату је веома је тешко победити САД, зато што Америка контролише све светске и многе европске медије. Крајњи корисници највећих европских медија су америчке финансијске институције. Зар ви то не знате? Дакле, могуће је укључити се у овај посао, али то је, да тако кажем, скупо. Можемо једноставно да укажемо на наше изворе информација, али нећемо постићи резултате. Целом свету је јасно шта се тада догодило. Чак и амерички аналитичари директно говоре о томе. То је истина, рекао је Путин.

Руски председник истиче да је његова земља добровољно пристала на распад Совјетског савета, у нади да ће после 1991. бити добродошла у „братску породицу цивилизованих народа“, али напомиње да се „ништа слично није десило.

– Преварили сте нас. Обећање је било да се НАТО неће ширити на исток, али то се догодило пет пута. Било је пет таласа експанзије. Све смо то толерисали. Покушавали смо да их убедимо, наводи руски председник, уз подсећање да је и лично у Конгресу САД пружао руку пријатељства уз речи „Бог благословио Америку“.

– Русија и Украјина ће се пре или касније договорити, саопштио је руски председник Владимир Путин у интервјуу Такеру Карлсону. Он је рекао да жели да се ситуација у Украјини реши путем преговора.
По његовим речима, Украјинци се и даље осећају као Руси, а то што се дешава је елемент грађанског рата.

– Запад мисли да су борбена дејства у Украјини заувек одвојила један део руског народа од другог, али ће до поновног уједињења доћи, објаснио је руски лидер.

Државни удар у Украјини 2014. године извела је оружана опозиција уз подршку ЦИА, казао је Путин.

– Технички, урадили су све како треба, постигли шта су хтели – променили су власт. Али са политичке тачке гледишта, ово је огромна грешка. Овде, наравно, политички врх није функционисао како треба. Политички врх је требало да види до чега би то довело, рекао је руски председник.

– Украјина је донела одлуку да одустане од преговора са Русијом по налогу из Вашингтона, сада САД треба да исправе ту грешку. Како је истакао: Украјина је почела рат, циљ Русије је да га заврши, подвукао је Путин.
 
– Русија за сада није постигла циљ специјалне војне операције, јер је један од њих – денацификација: забрана различитих неонацистичких покрета, објаснио је он.

Руски председник напомиње да је Украјина, у потрази свог „националног идентитета“ након стицања независности, за националне хероје прогласила људе попут Степана Бандере, којима се дижу споменици и чије се име узвикује на бакљадама.

– То су били људи који су истребили Пољаке, Јевреје и Русе. Неопходно је прекинути ову праксу и спречити ширење овог концепта. Ја кажем да су Украјинци део једног руског народа. Ако себе сматрају посебним народом, на то имају право. Али не могу свој идентитет градити на основу нацистичке идеологије, каже Путин.

Он напомиње да је престанак величања нациста био уговорен и путем пропалих преговора у Цариграду, што, додаје руски председник, показује да се денацификација може спровести и путем преговарачког процеса.

Не постоји руска претња, то је изнуда новца од пореских обвезника у САД и ЕУ

Путин истиче да су тврдње о томе да ће Русија ескалирати сукоб у Украјини до глобалног (нуклеарног) рата, или пак да ће напасти неку НАТО чланицу, ништа до покушаја Запада „да застраше своје становништво замишљеном руском претњом.“

– Запад је почео да схвата да је немогућ стратешки пораз Русије – нека размисле шта даље да се ради, ми смо спремни за дијалог, поручио је Путин.
 
Русија је 2014. године била приморана да узме Крим под своју заштиту, јер је полуострво било у опасности, објаснио је он.

– Изјаве да ће Американци морати да ратују са Русијом ако се обустави помоћ Кијеву јефтина су – провокација, рекао је руски лидер.

Он је подсетио да је Русија прошле године постала постала прва економија у Европи, без обзира на све санкције и ограничења.

 

Цео интервју Такера Карлсона са председником Путином, на енглеском

00:00:00
⚫️Увод

00:02:00
⚫️Путин даје историју Русије и Украјине

00:25:04
⚫️Ширење НАТО-а

00:30:40
⚫️НАТО и Бил Клинтон

00:41:10
⚫️Украјина

00:48:30
⚫️Шта је покренуло овај сукоб?

01:02:37
⚫️Мирно решење?

01:11:33
⚫️Ко је дигао у ваздух гасовод Северни ток?

01:24:13
⚫️Поновно успостављање комуникације са САД

01:36:33
⚫️Колико је Зеленски моћан?

01:48:36
⚫️Елон Маск & AI (вештачка интелигенција)

01:51:07
⚫️Затворени амерички новинар Еван Гершкович

Руско хиперсонично оружје нема такмаца

Руски председник истиче да се разлог за развој руског хиперсоничног оружја лежи у томе што је Вашингтон, користећи наводну претњу од Ирана као изговор, одбио предлог Москве о сарадњи САД, Русије и ЕУ у изградњи заједничког противракетни штит.

– Тада сам рекао: ‘Видите, тада ћемо бити принуђени да предузмемо контра мере. Направићемо такве ударне системе који ће сигурно победити системе противракетне одбране.’ Одговор је био: ‘Не радимо ово против вас, а ви радите шта хоћете…’ Тако је кренуло. И створили смо хиперсоничне системе са интерконтиненталним дометом и настављамо да их развијамо. Сада смо испред свих, САД и других земаља по развоју хиперсоничних ударних система. И свакодневно их побољшавамо, рекао је Путин.

Америка се више боји Кине него Русије

– Запад се више плаши јаке Кине него јаке Русије, зато што Русија има 150 милиона људи, а Кина 1,5 милијарди становника. Њена привреда расте нагло, око 5 одсто годишње. Некада је било и више, али за Кину је то довољно. Као што је Бизмарк једном рекао, потенцијали су најважнији. Потенцијал Кине је огроман. Кина је данас највећа привреда на свету. Она је већ одавно претекла Сједињене Државе и брзо расте. Да не причамо ко се кога боји, рекао је председник Русије поводом Такеровог питања зашто се САД више боје Русије него Кине.

Путин је казао и како је имао добре односе с америчким председником Џорџом Бушом, а слично је било и с Доналдом Трампом.

О власти у Немачкој

– Данашње немачко руководство се више руководи интересима Колективног запада него својим националним интересима, поручио је руски председник, наговестивши да се само тако може објаснити логика иза (не)делања Берлина.

Како наводи, није у питању само то што је Северни ток 1 дигнут у ваздух а Северни ток 2 оштећен, већ да се и преостала цев која је читава не отвара, иако је Русија спремна да допрема гас Европи преко ње.

Путин додаје да је Пољска такође затворила гасовод „Јамал Европа“ који пролази кроз њену територију, али напомиње да „Пољска кљуца из руке Немачке“. Поврх тога, каже, један од два гасовода који пролазе кроз Украјину је затворио Кијев.

Будући да је Немачка, после САД, други највећи спонзор Кијева по питању оружја, Путин се пита зашто Берлин не замоли украјинске власти да отворе гасовод.

– Зашто Немци не кажу, слушајте, дајемо вам и новац и оружје. Одврните вентил. Молимо вас да гас из Русије прође до нас. Купујемо течни гас у Европи по енормним ценама, што ниво наше конкурентности и економију уопште своди на нулу, указује Путин.

О будућности долара: „Убијате га сопственим рукама“

Путин наводи да је употреба долара као оружје у спољној политици „једна од највећих стратешких грешака политичког врха САД.“

 – Долар је камен темељац моћи Сједињених Држава. Мислим да сви врло добро разумеју да без обзира колико се долара штампа, они се брзо растурају по целом свету. Инфлација у САД је минимална. Међутим, они неће престати да штампају новац. О чему нам говори дуг од 33 билиона долара? Ради се о штампању новца, рекао је Путин.

Како наводи, санкције су навеле чак и савезнике САД да размотре друге финансијске опције.

 – Погледајте шта се дешава у свету. Чак и савезници САД сада смањују своје доларске резерве. Чињеница да Сједињене Државе примењују рестриктивне мере на одређене земље, као што су ограничавање трансакција, замрзавање средстава итд, изазива велику забринутост и шаље сигнал целом свету, каже руски председник.

Путин напомиње да је Русија око 50 одсто трансакција са трећим земљама решавала у америчким доларима, док сада удео долара чини свега 13 одсто. Са друге стране, удео јуана у међународним трансакцијама Москве је порастао са 3 на око 34 одсто, док се исти удео трансакција обавља у рубљама.

– Зашто су Сједињене Државе ово урадиле? Једино образложење које имам је умишљеност. Вероватно су мислили да ће то довести до потпуног колапса, али ништа се није урушило. Штавише, друге земље, укључујући произвођаче нафте, размишљају и већ прихватају плаћање нафте у јуанима. Да ли уопште схватате шта се дешава или не? Питајте било коју интелигентну особу о томе шта долар значи за САД. Ви то убијате својим рукама, каже руски председник.

Амерички водитељ је објавио на његовом званичном сајту и додао да је урадио интервју са председником Русије зато што је то посао новинара.

Карлсон је у најави за овај интервју, који је наишао на критике западних медија и пре него што је објављен, рекао да га је Бела кућа већ два пута спречила да разговара са Путином.

Он је додао да је урадио интервју са председником Русије зато што је то посао новинара.

– Ми се бавимо новинарством. Наша дужност је да информишемо људе, рекао је Карлсон на видео-снимку објављеном на друштвеним мрежама.