Прочитај ми чланак

ТНИ: Руска војска успела је да преокрене ситуацију у Украјини

0

Акутна несташица муниције, посебно артиљеријских граната, знатно је ослабила украјинске снаге, услед чега је руска војска успела да преокрене ситуацију у Украјини у своју корист. Према Тхе Натионал Интерест, годишња процена претње америчке обавештајне заједнице каже да би у потенцијалном рату са Русијом, Сједињене Државе и НАТО морали да се суоче са противником који може да се опорави од онога што би иначе представљало катастрофалне неуспехе и погрешне процене.

Годишња процена претње америчке обавештајне заједнице каже да је озбиљан недостатак муниције, посебно артиљеријских граната, значајно ослабио украјинске снаге. Како пише Тхе Натионал Интерест, као резултат тога, руска војска је успела да преокрене ситуацију у Украјини у своју корист.

Развој сукоба показује да руске оружане снаге могу дуго да издрже озбиљне тешкоће. Ову способност толерисања губитака и оперативних неуспеха обезбеђује руски политички систем.

Штавише, западне санкције су имале ограничен утицај на способност руске војске да води трајну војну кампању великих размера. Кремљ је био у могућности да препусти производњу неке од војне опреме која му је потребна, као што су системи беспилотних авиона и артиљеријских граната, савезницима и партнерима.
Дакле, каже се у документу, у потенцијалном рату са Русијом, Сједињене Државе и НАТО ће морати да се суоче са противником који може да се опорави од онога што би иначе представљало катастрофалне неуспехе и погрешне процене.

У документу се наводи да Кина остаје на челу претњи Сједињеним Државама. Дугорочно, Пекинг ће оспорити америчку надмоћ не само у индо-пацифичком региону, већ и широм света. Али краткорочно гледано, Москва наставља да директно прети Сједињеним Државама и НАТО-у у покушају да стекне утицај у Европи и другде.