Прочитај ми чланак

Швајцарска представила ДИГИТАЛНИ ИД за грађане – Усвајање се очекује 2026. године

0

Након што су приватну иницијативу за успостављање дигиталног идентитета срушили бирачи 2021. године, Швајцарска се одлучује за нови државни дигитални идентитет који би могао бити покренут већ 2026. године.

Вест о новом самосталном дигиталном ИД-у објављена је у среду након што је Швајцарско савезно веће усвојило нови закон који регулише ову шему, Савезни закон о акредитивима за електронски идентитет и другим електронским акредитивима (БГЕИД), такође познат као Е-ИД закон .

Закон о Е-ИД долази две и по године након што су становници Швајцарске гласали против закона који регулише предложени систем електронског идентитета који би контролисала држава, али би га углавном обезбедиле приватне компаније. Закон је одбијен углавном из страха да би приватна предузећа могла злоупотребити личне податке.

Најављујући нову шему дигиталне личне карте, министарка правде Елизабет Бауме-Шнајдер рекла је локалним медијима у среду да је „решење 100 одсто државно“, преноси новински лист СвиссИнфо . „Учинићемо све што можемо да заштитимо е-ИД“, каже она.

Закон о Е-ИД обећава не само да ће дигитални ИД издати Швајцарска Конфедерација, већ и да ће обезбедити висок ниво заштите података.

Влада каже да ће ИД следити принципе самосувереног идентитета, приватности по дизајну, минимизације података и децентрализованог складиштења података. Чува се само на паметном телефону док корисник одређује када и где може да се користи. Да би се обезбедило минимизирање података, уколико неко затражи више е-ИД података него што је потребно у конкретном случају, биће објављено јавно обавештење, објашњава Влада у саопштењу.

Програм ће бити бесплатан и добровољан. Лична карта ће бити доступна грађанима Швајцарске и страним држављанима са радном дозволом, преноси The Local . Влада је издвојила 182 милиона швајцарских франака (206,1 милион долара) за развој пројекта и пилоте од 2023. до 2028. Оперативни трошкови од 2029. процењују се на око 25 милиона швајцарских франака (28,3 милиона долара) годишње.

Компаније се већ припремају за долазак нове самосталне шеме е-ИД. Процивис, подружница швајцарског добављача дигиталних докумената Орелл Фуссли, прошле недеље је најавила децентрализовану услугу софтвера за дигиталну идентификацију за дигиталне идентификационе документе које је издала влада.

Дигитални ИД ће чувати документе као што су потврда о пребивалишту, изводи из пословног регистра, дипломе, карте или чланске карте као дигиталне акредитиве на паметном телефону. Свако ко жели е-ИД може преузети апликацију коју је обезбедила влада на свом паметном телефону, скенирати лични документ који је издао Швајцарска камером и учитати фотографију коју ће унакрсно проверити Федерални уред полиције (Федпол).

Швајцарска такође има и друге шеме дигиталних идентификационих података, као што је СвиссИД , који од 2017. године води Швајцарска пошта. Платформа тврди да нуди приступ 200 апликација за онлајн услуге које нуде швајцарске компаније и јавне власти, укључујући електронске картоне пацијената.