Прочитај ми чланак

„СТРУКА И ПРАВДА“ Ухапшен бивши државни тужилац, умешан у убиство 43 демонстранта

0

Он ће, након што му је одређен притвор, бити пребачен у затвор, саопштиле су власти. У року од неколико сати након његовог привођења, суд је издао још 83 налога за хапшење, за бројне високе државне званичнике из војске, полиције и институција, саопштила је канцеларија новог државног тужиоца.

Мексичка полиција ухапсила је бившег државног тужиоца Хесуса Муриља, који се сумњичи да је умешан у отмицу и убиство 43 студента 2014. године, које до данас није у потпуности разјашњено, преноси Ројтерс.

Муриљо је ухапшен у петак, у својој луксузној кући у Мексико Ситију, под оптужбом за присилно одвођење, мучење и ометање правде у отмици и нестанку ученика учитељског колеџа у савезној држави Гереро.

Током мандата 2012-2015, под тадашњим председником Енрикеом Пеном Нијетом, надгледао је веома оспоравану истрагу о нестанку десетине студената сеоског колеџа у мексичкој држави Гереро 26. септембра 2014. године.

Студенти су из свог колеџа у Ајоцинапи путовали у суседни град Игуалу, како би протестовали против режима због дискриминације.

Министар правде Мексика Хесус Муриљо Карам је 2015. године саопштио да је режимска полиција тесно повезана са криминалном бандом (звучи познато?) напала њихове аутобусе у граду Игуали, према наређењу локалног кабадахије и криминалца, иначе градоначелника и његове жене.

Истрага је утврдила како је полиција студенте предала банди „Герерос унидос“ да их ликвидирају, а они су их одвели у два камиона, убили, запалили њихова тела и бацили у реку. До данас су идентификовани остаци само троје од чак 43 студената.

Председник Андрес Мануел Лопез Обрадор, који је преузео дужност 2018. године обећао је приликом ступања на власт, да ће разјаснити шта се догодило, преноси Ројтерс.

У Мексику (исто као и у Србији) народ је гладан правде и живи  бедно за разлику од буџеташа из државног апарата и криминалаца, зато СВАКИ политичар пред изборе обавезно обећава да ће спречити крађу и неправду. А после углавном све буде исто, као и у Србији.