Прочитај ми чланак

Стравично невреме хара Европом: У три земље поплаве, нестанак струје и евакуација

0

Олуја која је погодила Британију, север Немачке и југ Скандинавије већ трећи дан са собом доноси снажне ветрове, јаку кишу и олујне ударе који су изазвали поплаве, нестанак струје, евакуацију становништва и поремећај ваздушног, железничког и поморског саобраћаја.

Од четвртка, најмање четири особе су погинуле у олуји, коју је Метеоролошка служба Велике Британије назвала Бабет, пренео је АП.

Последња жртва је 33-годишња жена која је погинула када је дрво пало на њен аутомобил на острву Фемарн у Балтичком мору јуче поподне.

У Енглеској и Шкотској настрадале су три особе јуче и у четвртак.

Олујни ветрови изазвали су олујне ударе на јужним обалама Балтичког мора, пробијајуц́и одбрану од поплава у приобалним областима Данске и севера Немачке.

У Флензбургу, немачком граду јужно од границе са Данском, ниво воде порастао је за више од два метра на највиши ниво забележен током последњих 100 година.

Из безбедносних разлога искључена је струја у поплављеним деловима града.

Линије трајекта и железнички саобрац́ај привремено су обустављени у погођеним подручјима у Немачкој, Данској и на југу Шведске.

Аеродром у Копенхагену отказао је јуче 142 лета због олује, али је јутрос обновио летове. Становништво је евакуисано из куц́а и кампова у тешко погођеним подручјима у Данској, а десетине људи је без струје.

Општина Хадерслев на југу Данске одлучила је да евакуише целу обалу.

У Шкотској је за данас прогнозирано чак 100 милиметара кише, а неколико градова остало је под црвеним временским упозорењем, највишим нивоом, што значи да постоји опасност по живот.

У најтеже погођеном граду Бречину, житељима више од 300 домова речено је да напусте куће пре него што је река Саут Еск јуче изашла из корита, нарасла скоро четири метра изнад свог уобичајеног нивоа и излила се на улице.

Аеродром Лидс-Бредфорд на северу Енглеске и данас је затворен.