Прочитај ми чланак

Стотине хиљада десничара у протесту против левичаске Владе Шпаније! ВИДЕО

0

Неколико десетина хиљада људи протестовало је у Мадриду против левичарске владе премијера Педра Санчеса уз подршку десничарске опозиције и екстремне деснице.

Демонстранти, који су махали шпанским заставама, затражили су оставку Санчеса, а неки од њих су носили његов портрет прецртан са натписом „Издајник“.

Према локалним властима Мадрида, на скупу је било око 30.000 људи, док организатори помињу број од 700.000.

Протест, организован на позив десничарских организација цивилног друштва, добио је подршку главне опозиционе десничарске Народне странке и екстремно десничарске формације Вокс.

Скуп је одржан пошто је 2023. изборна година оцењена као кључна за Шпанију.

Десница је огорчена одлуком владе да укине кривично дело побуне. За такво кривично дело је било оптужено девет сепаратистичких каталонских лидера због њихове улоге 2017. године у покушају сецесије области Каталоније од осталог дела Шпаније.


То дело побуне замењено је другим кривичним делом за које је прописана блажа казна затвора.

Десничари су такође критиковали закон против сексуалног насиља који повец́ава казне за силовање, а смањује казне за друге сексуалне деликте.

Према анкетама, Народна странка би могла да победи на парламентарним изборима заказаним крајем године, док су у мају предвиђени локални и регионални избори у Шпанији.