Прочитај ми чланак

Шта се крије иза новог лукавог плана Лондона против Русије

0

НАТО не жели да уђе у отворени сукоб са Русијом јер ни Америка ни Британија нису сигурне да би из тог рата изашле као победнице и отуда идеја да се формирају такозване војне коалиције од држава чланице НАТО пакта на добровољној бази, које би се придружиле Украјини у рату против Русије.

Ово је мишљење професора др Митар Ковач, генерал-мајора у пензији, на идеју бившег заменика министра одбране Велике Британије Џералда Ховарта да Запад треба да оснује коалицију земаља-чланица НАТО-а које би желеле да пошаљу своју војску у Украјину.

Лукав план НАТО пакта да помогне Украјини

Ковач каже каже да би се на тај начин избегао директан сукоб и стопостотни нуклеарни рат.

„У исто време Запад би преко тих држава фактички комплетну НАТО инфраструктуру могао да користи у борби против Русије, а да у том сукобу директно не учествује,“ објашњава Ковач.

Како каже, сам покушај да се створи ратна коалиција унутар НАТО пакта је последица чињенице да Украјина не издржава налете руске војске, иако је припремана као русофобна држава у коју је пуно уложено како средстава и војне опреме, тако и обуке и ангажовања.

„Из тих разлога су прављени различити сценарији за излазак из кризе како би што мање последица сносио и сам НАТО и ЕУ, али и водеће силе унутар НАТО пакта,“ уверен је Ковач.

Наш саговорник каже да је очигледно да здрав разум није победио на Западу јер је поново ратни лоби превагнуо и настављена је такозвана војна помоћ Украјини офанзивним средствима.

„Али ни то није довољно и то су процениле и Велика Британија и Америка, јер само је питање времена када ће руска војска неутралисати нови контингент западне опреме који се шаље у Украјину. Јасно је да ће то продужити време рата и повећати страдања али неће се променити карактер рата, и јасно је да Украјина иде ка губитничкој опцији,“ оцењује Ковач.

НАТО не сме у отворени сукоб са Русијом

Свесна да се иде ка оваквом исходу, додаје наш саговорник, Велика Британије као идеолог заступа опцију да се оне земље које су вољне и које на челу својих држава имају русофобне опције интегришу у, како каже Ковач, ратну коалицију унутар НАТО пакта.

„Та коалиција не би под окриљем НАТО-а ушла у тај рат него би њу чинио одређени број држава чланица НАТО-а које би се договориле да „помогну“ Украјини у рату са Руском Федерацијом. Та стратегија Велике Британије, помогнута и од Америке, има за циљ да се читав појас држава у Централној и Источној Европи угура у тај савез. Ту пре свега мислим на балтичке државе, Пољску, Румунију, у значајној мери Немачку, Чешку и друге државе које би се под утицајем Америке И Британије укључиле у тај савез,“ истиче Ковач.

Генерал напомиње да многе од ових држава још нису превагнуле на ту ратну страну и да постоји нада да ће се вратити из тог смера, уз констатацију да би једино Пољска и Румунија, поред балтичких држава, стале раме уз раме с Великом Британијом као ратно острашћене државе према Русији.
„Све друге државе су упитне – да ли би прихватиле партнерство у тој коалицији и непосредно учешће. Јер већ се шири бунт и у државама које су русофобне, па тако имамо и у самој Пољској цивилно друштво које увиђа да их руководство њихове државе увлачи у рат, и боји се да ће доживети судбину Украјине“, подсећа Ковач.

Он сматра да, и ако би се таква коалиција створила и евентуално имала нека дејства према Русији, а Русија узвртила, то не би могло да се сматра нападом на чланицу НАТО пакта јер би у овом развоју догађаја те државе самостално на себе прихватиле проблем.

„На жалост, можемо констатовати да је Велика Британија та која од самог почетка у доброј мери инструментализује, уз помоћ Америке, све походе НАТО пакта на исток, али и понашање Европске уније које се свело на једноумље и сервилност према стратешким смерницама Америке,“ закључује Ковач.