Прочитај ми чланак

Шок у ИТ-у: Склоњен „господар вештачке интелигенције“, пале акције Мајкрософта

0

Одбор америчке компаније OpenAI, која је креирала систем вештачке интелигенције ChatGPT, саопштио је да је сменио суоснивача компаније и извршног директора Сема Алтмана (38) након што је, како се наводи, открио да није био искрен у комуникацији са одбором. Овај потез покренуо је реорганизацију у OpenAI - Мира Мурати (34), раније главни технолошки директор, именована је за в. д. директора, саопштила је компанија. Неколико сати касније, председник компаније, Грег Брокман, рекао је да даје отказ.

„Алтманов одлазак уследио је након процене његовог рада. Одбор је закључио да није био искрен у својој комуникацији са одбором, ометајући његову способност да извршава своју одговорност. Одбор више нема поверења у његову способност да настави да води OpenAI“, саопштила је компанија, пише Њујорк тајмс.

Није одмах било јасно шта је довело до одлуке одбора осим онога што је наведено у изјави. Алтман је на платформи „X“ написао: „Волео сам своје време на ОпенАИ, а највише од свега сам волео што радим са тако талентованим људима“.

Брокман је рекао да Алтман и он нису имали упозорење о одлуци одбора.

„Сем и ја смо шокирани и тужни оним што је одбор урадио. Још увек покушавамо да схватимо шта се тачно догодило“, казао је он.

Дугогодишњи технолошки предузетник, Алтман је помогао у оснивању OpenAI уз финансијску подршку Елона Маска 2015. године. Многи у тој индустрији верују да је вештачка интелигенција највећа технолошка промена.

У четвртак увече, Алтман се појавио на догађају у Калифорнији, где је говорио о будућности вештачке интелигенције која ће моћи сама да генерише слике, видео записе и звукове.

Када је OpenAI прошлог новембра објавио ChatGPT, „Chatbot“ је привукао стотине милиона корисника, одушевивши начином на који је одговарао на питања, писао поезију и расправљао о готово свакој теми.

Алтманов одлазак представља ударац за Мајкрософт, који је уложио 13 милијарди долара у OpenAI и има 49 одсто удела у компанији. Извршни директор Мајкрософта, Сатја Надела, представио је ове године опсежан план за коришћење технологије развијене у OpenAI-у у скоро свим Мајкрософт производима, од претраживача Бинг до његовог пословног софтвера. Мајкрософт је у петак поподне рекао да планира да настави блиску сарадњу са OpenAI.

Након што је најављен Алтманов одлазак, цена акција Мајкрософта пала је за више од један одсто, и то за 30 минута.

Четворочлани управни одбор OpenAI је мешавина угледних стручњака за вештачку интелигенцију, технолошких руководилаца, укључујући Иљу Сутскевера, главног научника и суоснивача компаније и Адама Д’Ангела, извршног директора за сајт Куора.

Садашњи и бивши запослени у OpenAI-ју били су шокирани вестима. Још у петак ујутру, разговарали су о Алтману као да има дугу будућност у компанији. Истраживачи, предузетници и инвеститори изван компаније били су подједнако изненађени, а многи су покушали да утврде зашто је одбор OpenAI донео такву одлуку.

Ко је нова директора компаније?

Мира Мурати рођена је у граду Валона у Албанији, са 16 година је отишла у Канаду на школовање. Каријеру је започела у „Голдман Саксу“ у свету инвестиционог банкарства. Ветеранка је компаније Тесла, где је била надлежна за развој Модел X, а у OpenAI-ју је од 2018 задужена за надзор над увођењем Dall-E и ChatGPT-a.