Прочитај ми чланак

Најављено прво светско такмичење за „Мис вештачке интелигенције“

0

Онлајн такмичење за "Мис АИ" ће бити одржано у мају, а све учеснице ће бити компјутерски генерисане. Оцењиваће се њихов изглед, утицај који имају на друштвеним мрежама, као и вештина употребе АИ алата од стране њихових аутора. Оснивачи такмичења се надају да ће овај догађај постати "као додела Оскара за АИ ауторе".

Избор за „Мис АИ“ ће се одржати на онлјан платформи „Фанвју (Fanvue)“, а такмичарке ће се, осим за титуле, борити и за новчане награде.

Да би учествовале, АИ даме треба само да пошаљу слику „себе“ (коју је генерисао одређени програм вештачке интелигенције) и да дају одговоре на неколико питања.

Ова питања су слична онима која се углавном постављају на изборима за Мис: „Како бисте желели да свет постане боље место?“, али ће наводно бити и неколико техничких питања, посебно о детаљима коришћене вештачке интелигенције за израду такмичарке, преноси „Дејли мејл“. 

За сада није познато колико такмичарки се пријавило, али верује се да ће их бити неколико хиљада, рекли су представници платформе „Фанвју“. Затим, изабраће се топ 10 учесница, из којих ће финалне 3 бити одабране на онлајн церемонији доделе награда.

И судије су генерисане помоћу АИ

Учеснице ће бити рангиране од стране стручног панела од четири судије, који ће бити стручњаци у пољима маркетинга, моделинга изборима за Мис. Међутим, још један интересантан детаљ такмичења је то да ће чак и неке од судија бити генерисане вештачком интелигенцијом.

Ове дигиталне судије ће бити АИ инфлуенсерке Аитана Лопез и Емили Пелигрини, које имају на стотине хиљада пратилаца и често сарађују са светски познатим брендовима.

Придружиће им се и две људске судије: Сели Ен Фосет, једини британски историчар такмичења за Мис, као и Ендру Блок, саветник за односе с јавношћу. Поступак оцељивањаће бити сличан сваком другом такмичењу лепоте. 

„Као један од ретких светских историчара традиционалних избора за Мис, заиста је узбудљиво бити укључен у доделу награда која делује тако футуристички,“ рекла је госпођа Фосет.

„Занимљиво је да постоји толико много паралела између такмичара у стварном животу и креатора вештачке интелигенције, као и начина на који они комуницирају са својом публиком,“ додала је.

У исто време, постоји и неколико детаља који показују да ово такмичење има велике разлике у доносу на традиционална. Осим што нико од такмичара није човек, друга велика разлика је у томе што ће употреба технологије бити кључна категорија за суђење. Учесници, то јест аутори АИ модела, ће бити оцењени према њиховој „вештини и примени АИ алата за креирање својих дигиталних ремек-дела“.

На пример, оцењиваће се детаљи на учесницама који често могу бити компликовани за креирање у АИ програмима, као што су зуби и шаке, а такође ће бити оцењене и по њиховој популарности на друштвеним мрежама и стилу интеракције са пратиоцима.