Прочитај ми чланак

Шојгу: Украјинске снаге током маја изгубиле више од 16.000 војника

0

Оружане снаге Украјине су током маја изгубиле више од 16.000 војника, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„Групације руске војске настављају ефикасно да поражавају противника. Само током овог месеца губирци су више од 16.000 украјинских војника, 16 авиона, пет хеликоптера, 466 беспилотних летелиа, више од 400 тенкова и других борбених оклопних возила, 238 јединица пољске артиљерије и минобацача“, рекао је Шојгу.

Он је додао да је „пресретнуто и уништено 196 пројектила „хајмарс“, 16 ракета „харм“ и 29 крстарећих ракета великог домета „сторм шедоу“.

Министар одбране Русије је указао на то да земље Запада захтевају од Кијева да пређе у офанзиву великих размера и да повећавају количину испорука наоружања и војне технике украјинској војсци.

„Без обзира на знатне губитке Оружаних снага Украјине, западни ментори настављају да захтевају од кијевског режима да пређе у офанзивна дејства великих размера. Повећавају се испоруке технике и наоружања Украјини“, рекао је Шојгу.

Према његовим речима, Русија прати обиме и путеве тих испорука и, када их открије, изводи нападе.

„Током протеклих дана уништена су велика складишта западног наоружања у Хмељницком, Тернопољу и Николајеву, погођен је ракетни комплекс ‘патриот’ у Кијеву“, рекао је Шојгу и додао да војна подршка Украјини само одуговлачи борбена дејства, али да не може да утиче на њихов исход.