Прочитај ми чланак

СЛУЧАЈНОСТ? Пар дана пре земљотреса 9 земаља Запада затворило конзулате у Турској!

0

Турску је данас погодио незапамћен земљотрес, а трагедија долази после жестоког сукоба Анкаре са државама Запада узрокованог спаљивањем курана широм градова ЕУ.

Случајно или не, девет западних земаља, између осталихи САД, Велика Британија, Немачка и Француска, затворило је своје претходних неколико дана своје конзулате у Истанбулу. Један снажан земљотрес догодио се и у близини највећег града у Турској.

Фото: Јутјуб/принтскрин

Званично објашњење за овај потез био је забрнутост ових земаља од одмазде након паљења курана на протестима у ЕУ, али после данашње трагедије, цела прича поприма нови угао. Због противљења Турске заустављено је ширење НАТО савеза.

Француска је последња одлучила да привремено затвори конзулат у Француској због безбедносних разлога, а све након инцидената у којима је уништавана муслиманска света књига, Куран, у Западној Европи.

Раније ове недеље, Немачка, Холандија и Велика Британија су такође предузеле мере због претњи. Од прошлог петка, земље попут САД, Немачке, Француске, Италије и Канаде упозориле су своје грађане који бораве у Турској на могуће осветничке нападе.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да су затварање конзулата и упозорења о путовању у Турску део, како је навео, западне завере да се нашкоди опоравку турског туризма након пандемије коронавируса и оптужио западне земље за психолошки рат.

Подсетимо, Турска је прошле недеље прекинула разговоре са Шведском и Финском о њиховим захтевима за улазак НАТО-у, након протеста на којем је Расмус Палудан, лидер данског антиисламског покрета Страм Курс (Тврдокорни), спалио примерак Курана, свете књиге ислама, испред турске амбасаде у Стокхолму, преноси Ројтерс.

Палуданов потез довео је до демонстрација у Турској као и у бројним другим муслиманским земљама.

Након Палудановог протеста, шведски премијер Улф Кристерсон изјавио је да подржава слободу говора.“Али оно што је у складу са законом није нужно прикладно. Спаљивање књига које су свете за многе је чин дубоког непоштовања“, саопштио је Кристерсон на Твитеру.