Прочитај ми чланак

Словенија омогућила истополни брак и усвајање деце за ЛГБТ популацију

0

У Словенији су 31. јануара ступиле на снагу измене Породичног закона према којима је брак животна заједница две особе, а истополним паровима омогућено је усвајање детета.

Сходно овим изменама, брак више није животна заједница само мужа и жене, већ животна заједница две особе.

На Твитеру се огласила и министарка спољних послова Словеније Тања Фајон која је поздравила ову одлуку.

Она је написала да је 31. јануар посебан дан за Словенију.

„Словенија се придружила најнапреднијим и најотворенијим демократијама света потпуним изједначавањем права истополних партнера с правима жена и мушкараца при склапању брака“, написала је она.

Према објашњењу Министарства рада, ванбрачна заједница је дуготрајна животна заједница две особа, али не више нужно мушкарца и жене.

Уставни суд је у јуну прошле године пресудио да је несагласно с Уставом законско уређење у делу Породичног закона према којем је брак животна заједница мужа и жене. Уједно је одлучио да је неуставно регулисање могућности заједничког усвајања детета, што Законик не допушта истополним партнерима.

Уставни суд наложио је рок од шест месеци да се отклони утврђена неуставност. Уједно је прописао да је, до отклањања неуставности, брак животна заједница две особе без обзира на пол те да истополни партнери у партнерској заједници могу заједнички усвојити дете под истим условима као и брачни другови.

Изменама закона које су јуче ступиле на снагу, истополни партнери у браку или ванбрачној заједници изједначени су с заједницом мушкарца и жене у свим правним последицама Породичног закона и другим правним подручјима, па тако и у условима за усвајање детета.