Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: 300 Запорожаца одбили да клече пред нацистима (Фото)

0

ukrajina 300 zaporozaca 1_1

Ћирилизовано: Често смо, и с разлогом, згађени медијима. Али ево једног примера где се просто не зна шта је потресније: морална снага људи са фотографије или фотографија сама, снага медија када сведочи и сам ствара Добро.

Преносимо вам данашњу вест веб-сајта Fort Russ, о фотографији „300 Запорожаца“, и у наставку прошлогодишњи чланак из истог извора, о догађају на који се фотографија односи, о људскости.

Sparta, 480 pne Zaporožje, 2014

Спарта, 480 пне / Запорожје, 2014: „Боље умрети усправно него живети на коленима“

Фотографија „300 Запорожаца“ (горе) проглашена за једну од најбољих фотографија године. Фотографија запорошког фотографа и новинара Максима Шчербине постала је светски чувена.

Међународна агенција „Анадолу“ је објавила антологију са 200 фотографија које рефлектују 2014. годину.

Међу њима су снимци из Турске, Египта, Газе, Хонгконга, САД, Шпаније, Италије, Украјине… свих важних догађаја у прошлој години, а које су масовно користили међународни медији. И фотографија Максима Шчербине је на тој листи.

duga l
Дуга изнад места показаног јунаштва наших Запорожаца

Пише: Максим Равреба

Тамо где су стајали окружени непријатељима – бандеровцима, као некад 300 Спартанаца или 300 козака у Берестечкој бици. Симболично.

Јучерашњи митинг је био званично забрањен. Али је Коломојски ипак довео своја бандеритска ђубрад. И борба је почела. Гађали су их јајима и брашном (са полицијом уз себе, за сваки случај – прим. прев.), нису им допустили да оду, захтевали су да клече. 300 Спартанаца то нису учинили, стајали су усправно до краја.

Полиција их је одвела. Али куда? У полицију, јер је, као, тамо најближе. Регистровали су их и испитивали, пустили када су се „правосеки“ (Десни сектор) и друга олош разишли. Наше жртве су примљене као хитни случајеви у болници града Запорожје. Било их је 24 са тешким повредама, од фрактуре лобање до опекотина.

Кристина Рус: Нико тада није знао да је ово био само увод у убијање деце…

Извори на руском језику:
И свет во тьме светит, и тьма не объяла его – Снимок „300 запорожцев, не покорившихся фашистам“, признан одним из лучших в мире   Снимок „300 запорожцев“, не покорившихся фашистам, стал одним из лучших в Мире » Искра-Ньюз Максим Равреба – Timeline Photos

Превела са руског на енглески и приредила: Кристина Рус
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!