Прочитај ми чланак

Следећа фаза СОЦИЈАЛНО БОДОВАЊЕ! ЕП одобрио увођење ДИГИТАЛНОГ НОВЧАНИКА

0

Европски парламент одобрио је стварање дигиталног система „новчаника“, што је изазвало забринутост због повећања државне контроле над животима људи.

Посланици ЕУ у Стразбуру потписали су Европски дигитални идентитет (еИД) са разликом од 335 гласова за, 190 против и 31 уздржан. „Дигитални новчаник“, коме је сада потребан само ефективни печат од стране Савета министара ЕУ да би постао закон, садржаће дигиталне облике националних личних карата, возачких дозвола, банковних података, медицинских рецепата и других приватних података корисника.

Закон предвиђа бесплатне „квалификоване електронске потписе“ за кориснике новчаника из ЕУ, који су најпоузданији и који имају исти правни статус као и руком писани потпис, као и интеракције између новчаника и новчаника, како би се побољшала флуидност дигиталних размена.

Заговорници ове мере су тврдили да је од кинеске кризе са корона вирусом дошло до све већег померања ка дигиталном, те да је грађанима потребно безбедно средство за чување њихових приватних података.

„Овај закон има за циљ да оснажи грађане тако што ће им ставити потпуну контролу над коришћењем и дељењем њихових података. Дигитални идентитет је еволуирао од пуке погодности до тога да постане катализатор грађанског укључивања, друштвеног оснаживања и средства за подстицање инклузивности у дигиталном добу”, рекла је хрватска социјалисткиња у Европском парламенту Романа Јерковић.

Према саопштењу за јавност из парламента, новчаник ће бити усвојен на „добровољној основи“ и биће постављене заштитне мере како би се избегла „дискриминација људи који одлуче да не користе дигитални новчаник“. Систем ће такође наводно бити отвореног кода како би „подстицао транспарентност, иновације и побољшао безбедност“.

Међутим, други су упозорили на могућност да се дигитални новчаници користе у ауторитарне сврхе. Говорећи за Бреитбарт Лондон прошле године, румунски посланик у Европском парламенту (ЕП) Кристијан Терхес рекао је да су прекограничне дигиталне личне карте део „кинезификације “ Европе, стварајући друштвени кредитни резултат у стилу КПК.

Холандска политичка коментаторка Ева Влаардингербрук је додала : „Иако кажу да ће то бити добровољно – баш као што су рекли да ће дигитални пасоши вакцине бити добровољни – овај систем је темељ за кинеску државу дигиталног надзора у стилу друштвеног кредита.

Попут Пекинга, Брисел такође жели да имплементира дигиталну валуту Централне банке (ЦБДЦ), за коју критичари упозоравају да би се могла користити као средство друштвеног инжењеринга, а чак је и Банка Енглеске признала да би такве државне криптовалуте могле бити „ програмабилне “ , што значи да би влада могла да одреди на шта је вредно да људи троше свој новац.

ЕУ је била покретач трендова или неке врсте у праћењу здравственог статуса, са својом дигиталном сертификацијом KОВИД-19, која је покривала вакцинацију, тестирање и опоравак против ЦОВИД-19, коју је Светска здравствена организација усвојила прошле године као основу за свој глобални систем здравствених пасоша. за „текуће и будуће здравствене претње“.