Прочитај ми чланак

Северна Кореја: Вашингтон злоупотребио право вета, врхунац нехуманог зла

0

САД противрече саме себи одобравајући наставак борби у Гази, а истовремено осуђујући недавно лансирање севернокорејског сателита

Вашингтон je злоупотребио право вета како би заштитио Израел, поручио је заменик севернокорејског министра спољних послова Ким Сон Гјонг критикујући Сједињене Америчке Државе због блокирања резолуције Уједињених нација којом се позива на хитан хуманитарни прекид ватре у Гази.

„Злоупотреба права вета од стране Сједињених Држава како би заштитиле савезника који је масакрирао десетине хиљада цивила није само манифестација нелегалних и неразумних двоструких стандарда, већ и врхунац нехуманог зла“, рекао је Ким за КЦНА, преноси Ројтерс.

Он је додао да САД противрече саме себи тиме што одобравају наставак борби у Гази, а истовремено осуђују недавно лансирање севернокорејског сателита које, како је навео, није нанело штету ниједној другој земљи.

На гласању у Савету безбедности, у петак, 8. децембра, САД су ставиле вето на резолуцију о хитном прекиду ватре у Гази, за коју је гласало 13 чланица тог тела Уједињених нација, док је Велика Британија била уздржана.