Прочитај ми чланак

Шеф кабинета Зеленског признао: Војници нам јављају да немају капацитета за нападе

0

Колико смо оружја добили од Запада, можемо рећи да је контраофанзива била успешна, каже Андреј Јермак

Шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак признао је у интервјуу за француски „Фигаро“ да се украјински војници са фронта жале да „немају довољно људи и средстава и да више немају капацитета за нападе“, будући да им фале муниција, системи за лансирање ракета дугог домета и друга средства.

Јермак је потврдио да је руска војска надмоћнија у ваздуху, као и да је ситуација за украјинску војску ове зиме „без сваке сумње тешка“. То је, како је рекао за „Билд“, тако због тога што се „интензитет борби не смањује, без обзира на климатске факторе“.

За шпански „Мундо“ прокоментарисао је да је украјинска контраофанзива била „сасвим успешна“, ако се узме у обзир колико је оружја добила од западних савезника.

„Нећемо стати док не победимо и не ослободимо све наше територије“, поручио је затим.

Последњим изјавама Кијев је још једном потврдио лоше стање на фронту за украјинску војску, иако су власти недавно на сличне изјаве реаговале са негодовањем. То је био случај са, подсетимо, главнокомандујућим Оружаних снага Украјине Валеријем Залужним, који је признао да је ситуација на фронту за Украјинце запала у ћорсокак, због чега је у својој домовини био оштро критикован од стране дела власти. Поједини званичници затражили су чак његову смену, пошто је тада признао да нема плана Б.

Лошу ситуацију признају и на Западу, па су тако почеле лицитације колико ће Украјина још моћи да издржи без новог пакета америчке помоћи.

Према последњим проценама Беле куће, Кијев би, ако Конгрес не одобри нову помоћ, могао да настави борбе још само током наредних неколико недеља или месеци, док бивши амерички обавештајац Скот Ритер тврди да сви већ знају да је Украјина изгубила и да неће победити, због чега јој се и не дају авиони Ф-16, пошто ништа неће моћи да измени ток догађаја на фронту.

Руска страна више пута је напомињала да Украјинци имају велике губитке. Пре неколико дана, 16. јануара, ово је потврдио и председник Русије Владимир Путин, који је изјавио да је контраофанзива украјинске војске у потпуности пропала.