Прочитај ми чланак

Science Alert: Масовно умирање није било због ковида него због РЕСПИРАТОРА!

0

Научници су открили главну тајну пандемије, сазнајући зашто је у болницама било толико тешких пацијената, од тога многи нису преживели. Испоставило се да нису умирали од KОВИД-19.

Од самог почетка стручњаци су говорили да је SARS-CoV-2 још један вирус из породице коронавируса који не носи висок степен смртности и с временом ће постати обична респираторна инфекција. И то се догодило, међутим, бројке смртних случајева су застрашивале читав свет годинама уназад.

Научници са Северозападног универзитета у Илиноису (САД) су анализирали медицинске картоне више од 500 пацијената који су били хоспитализовани због тешке упале плућа. Утврђено је да је свега 190 од њих имало КОВИД-19.

Истраживачи су груписали пацијенте да би утврдили зашто су неки преживели, а други нису. Успешно су утврдили да смрти нису узроковане цитокинском олујом – стањем у којем организам дословно уништава сам себе, што доводи до отказивања органа.

Медицинско-научни часопис „Science Alert“ наводи да пацијенти заправо нису умирали од КОВИД-19, већ од ВАП-а (ventilator-associated pneumonia– упала плућа изазвана респиратором). То је секундарна инфекција која се развија када је пацијент повезан са уређајем за вештачко дисање (респиратор).

ВАП је бактеријска упала плућа која се тешко дијагностикује. Аутори истраживања тврде да постојећи дијагностички протоколи за ову болест нису довољно ефикасни. Ове проблеме ће бити потребно да се реше у будућности. Амерички научници су своје закључке  објавили на страницама часописа „Journal of Clinical Investigation“.

Раније је, подсећамо, председник Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Гебрејесус саопштио да зараза корона вирусом КОВИД-19 више нема статус пандемије. Болест је имала овај статус тачно 1150 дана – то је 3 године 1 месец и 24 дана.