Прочитај ми чланак

„Сармат“ против „Војеводе“: Најмоћнија руска ракета имаће веће убрзање

0

Убрзање напредне интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“ је за један и по пут брже неког код ракета „Војевода“, рекао је командант Стратешких ракетних снага руске војске Сергеј Каракајев.

„Што је краћи активни део трајекторије и раздвајање борбених блокова уз постизање неопходне брзине то је тај ракетни систем заштићенији (од дејства ПРО). У овом тренутку активни део трајекторије новог ракетног система је један и по пут мањи него што је био код на пример система ‘Војевода’ “, рекао је Каракајев за ТВ „Русија 24“.

Према његовим речима, ракета „Сармат“ може да носи неколико хиперзвучних бојевих блокова „Авангард“ који развијају брзину од 28 маха или 10 километара у секунди.

Главни конструктор ракете Владимир Дегтјар је навео се за лансирање ове ракете користити исти подземни ракетни силоси као и за ракете „Војевода“.

„Знате, ‘Сармат’ и ‘Војевода’ се подударају само у имену – ракета и пи геометријским карактеристикама, и једна и друга ће се налазити у истим силосима“, каже конструктор.

По својим карактеристикама, домету и брзини лета, ракета „Сармат“ нема пандане у свету. Може да напада циљеве и кроз Северни и Јужни пол, савладавајући системе противракетне одбране, и такође може да погоди мете било где у свету, тврде руски експерти.

Интерконтинентална балистичка ракета „Сармат“ успешно је тестирана, а експерти оцењују да је овим Русија добила „веома моћан нуклеарни мач“, којим Москва не намерава никог да „туче“. Задатак овог система је да буде обуздавајући фактор.

Прво лансирање изведено је са космодрома Плесецк 20. априла.

„Роскосмос“ планира да на јесен започне серијску испоруку интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“ Стратешким ракетним снагама Русије. Оне ће заменити ракете „Војевода“.