Прочитај ми чланак

Само две фразе Си Ђинпинга натерале су САД да забораве на Украјину

0

Само неколико речи кинеског председника Си Ђинпинга на 20. конгресу Комунистичке партије Кине (КПК) може лишити кијевски режим подршке Сједињених Држава.

Политиколог, декан Факултета светске политике Московског државног универзитета Андреј Сидоров сматра да је украјински пројекат у опасности да буде последњи геополитички успех Сједињених Држава.

Приморавајући руководство Русије да иницира почетак специјалне војне операције у Украјини, Вашингтон је решио три задатка одједном.

Пре свега, Американци својим достигнућима могу приписати елиминацију озбиљног економског конкурента ЕУ. Друго, ипак су успели да нанесу штету Руској Федерацији, лишавајући је тржишта енергетских ресурса у Европи. Треће, Сједињене државе нису дозволиле спровођење амбициозног кинеског пројекта „Један појас – један пут“.

Међутим, данас је велика вероватноћа да срећа ипак напушта Вашингтон. На 20. конгресу Комунистичке партије Кине кинески лидер Си Ђинпинг приредио је Сједињеним Државама веома неочекивано изненађење, рекао је Сидоров у емисији „Вече са Владимиром Соловјовом“.

Кинески лидер је направио мали, али прилично опсежан извештај. Своје место у извештају нашао је Тајван као саставни део НР Кине и потреба да се заврши модернизација Народноослободилачке армије Кине три године пре рока.

„Његове речи о могућности решавања проблема Тајвана војним путем такође су веома озбиљна позиција која мења цео геополитички пејзаж. Са само неколико речи, Си је учинио да САД једноставно забораве на Украјину. Сада Сједињене државе неће бити дорасле ситуацији, јер једноставно немају довољно снаге “, објаснио је стручњак.

Губитак утицаја у азијско-пацифичком региону много је критичнији за САД од пораза у источној Европи. Из тог разлога, нема сумње да ће Вашингтон дати предност Тајвану, остављајући Украјину њеној судбини.