Прочитај ми чланак

ШАМАР ЗА ЕУ Путин најавио измештања транзита гаса из Северног тока на другу страну

0

Русија би могла да помери транзит гаса из Северног тока у Црноморски регион и Турску, рекао је председник Владимир Путин на форуму Руске енергетске недеље.

„Изгубљени обим транзита кроз Северне токове, по дну Балтичког мора, могли бисмо да пређемо и у регион Црног мора и тако направимо главне руте за снабдевање нашег горива, нашег природног гаса у Европу преко Турске, стварајући у Турској, највећем гасном чворишту за Европу, ако су наравно, наши партнери заинтересовани за то“, рекао је он.

Према речима председника државе, таква одлука има економску изводљивост, поред тога, ниво безбедности на овој траси је много већи.

Истовремено је напоменуо да је Русија спремна да обнови снабдевање Европе дуж опстале линије Северног тока.“Лопта је, како кажу, на страни Европске уније. Ако хоће, нека само отворе славину, и то је то. Не ограничавамо никога ни у чему, укључујући и да смо спремни да испоручимо додатне количине у јесенско-зимски период“, рекао је шеф државе.

Он је истакао да Русија увек испуњава своје обавезе и да се то разликује од западних земаља.

Што се тиче оштећених Северних токова, они могу да се поправе, али то ће имати смисла само ако наставе да раде и обезбеде безбедност, додао је руски лидер. Међутим, према његовим речима, данас светска привреда и енергетски комплекс доживљава акутну кризу, изазвану између осталог, „отвореним субверзивним деловањем појединачних учесника на тржишту“, који понекад једноставно уништавају инфраструктуру конкурената.

Он је несрећу у Северном току назвао чином међународног тероризма, чији је циљ подривање енергетске безбедности целог континента.

„Све чињенице су доказане и документоване, а идеолози, наручиоци ових злочина су њихови крајњи корисници, корисници имају користи од нестабилности и сукоба“, нагласио је Путин.

Анкара је реаговала на изјаву руског лидера о могућности пребацивања транзита гаса из Балтичког у Црно море. Министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмоз рекао је да је то технички могуће, али да о томе треба разговарати. Како преносе турски медији, питање гасног чворишта биће разматрано на сутрашњем састанку Путина и Ердогана у Астани.

Цурење гаса откривено је 26. септембра на Северном току и Северном току 2 , и то на четири места одједном. Према оператеру Норд Стреам АГ, несрећа је без преседана и немогуће је проценити временски оквир за поправку. Истражно одељење ФСБ отворило је кривични поступак за акт међународног тероризма.

Руска енергетска недеља одржава се у Москви од 12. до 14. октобра.