Прочитај ми чланак

РУСКИ ЈЕДИНСТВЕНИ ОКЛОПНИ ВОЗ: Наоружан са минобацачима, ПВО топовима…

0

РУСИЈА је у потпуности представила свој тајни оклопни воз, препун беспилотних летелица (УАВ), минобацача, борбених возила пешадије (БВП) и тешко наоружаног вода.

Назван Јенисеј, воз чува своју логистику и линије снабдевања које повезују путнике и војни терет у региону Донбаса.

Ретко и неортодоксно оружје којим се Русија користи, оно је у складу са масивним железничким транспортом који обухвата велику земљу. Руска војска је у великој мери зависна од железнице, али је спојила своје цивилне и одбрамбене сврхе да би јој пружила изразиту способност „брзине мобилизације“ која је запањила команданте Северноатлантског савеза (НАТО) 2016.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу оживео је два своја оклопна воза у августу 2016, Бајкал и Амур, на врхунцу рата у Донбасу када су Луганска и Доњецка Народне Републике (ЛДПР) водиле сепаратистички рат са кијевским режимом.

Ови возови су учествовали у вежби на југу и југозападу Русије. Један неидентификовани оклопни воз појавио се на видео снимцима у марту 2022. године, како је стигао у украјински град Мелитопољ на југу након што је кренуо из станице на Криму.

ОТКРИВЕНО У НОВОЈ ФУНКЦИЈИ

Међутим, канал руског министарства одбране (РуМоД) ТВ Звезда, приказао је воз изблиза и изнутра у недавном прилогу. На снимку се види воз са девет вагона са трупама у тактичкој опреми који управљају мотором и командним и контролним центром који добија видео запис са предње стране воза.

Такође је приказана посада од два човека која користи противавионски топ са две цеви ЗСУ 23-3, војнике окренуте са обе стране потпуно отвореног вагона са средњим митраљезима и лансирање једноставне комерцијалне беспилотне летелице квадрокоптере за надзор из ваздуха и патрола.

Вагони и топови тада оживе паљбом, као и БМП-2 БВП, испуштајући рафале из свог 30-мм топа 2А32 на малом брежуљку. Минобацачи су потом искрцали вагон и поставили оружје неколико метара од пруге.

Неке трупе су затим ишле испред воза и провериле интегритет шина пре него што су пронашле лабаве делове носача, матица и вијака, што указује на саботажу. Баце се на поправку шина пре него што воз настави путовање.

Нејасно је да ли је промотивни материјал снимљен када је воз учествовао у рутинској вежби или оперативној железничкој патроли.

ЈЕДИНСТВЕНЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ ТРУПЕ РУСИЈЕ

Застава на возу је застава Железничких трупа Руске Федерације, најстарије такве трупе на свету. Формација има задатак да гради, оперише, одржава и чува железничке пруге искључиво за војску током рата.

У извештају ТАСС-а војници су названи „железнички војници Централног војног округа (ЦМД). Они су били „први у зони специјалне војне операције у Украјини који су покренули дронове за осматрање без заустављања воза“. Ово је пријављено руском Министарству одбране.

-Посада регистрованог оклопног воза Јенисеј ЦМД обезбеђује безбедност превоза путника и терета на железници Луганске и Доњецке Народне Републике. Да би проширила своје услуге управљања и изградње у Луганску и Доњецку након што су ове две регије на референдуму гласале за приступање Руској Федерацији у септембру 2022. године, Москва је покренула путнички сервис у првом, повезујући га са континенталном Русијом.

Војни железнички радници ЦМД-а прегледају подручја кретања возова у овој недавно покренутој путничкој служби у Луганској Народној Републици у потрази за групама које извиде акције оштећења и саботаже.

ЛАНСИРАНИ ДРОНОВИ У ПОКРЕТУ

Да би се повећала брзина снимања саобраћајних површина, војни железничари ЦМД-а су први у зони специјалних операција лансирали дронове у покрету, без заустављања воза на међустаницама.

Тактичко-техничке карактеристике беспилотних летелица, као и вештина оператера хеликоптера, омогућавају извођење осматрања и техничког извиђања у покрету на удаљености од воза до 5 км, додаје се у извештају ТАСС.

Јенисеј је наоружан свим врстама стрељачког наоружања, противваздушним и тенковским митраљезима, групом минобацача 82 мм, борбеним возилом пешадије БМП-2 са аутоматским топом 2А32 калибра 30 мм. „Ако се открију диверзанти, посада БМП-2 је спремна да што пре спусти оклопно возило са платформе и уђе у борбу“, додаје се.

Железничке трупе ЦМД-а обновиле су саобраћај на железничким деоницама дужине око 300 километара, очистиле неексплодирана убојна средства са преко 3.000 км колосека и поправиле десетак малих и средњих мостова.