Прочитај ми чланак

Русија и Јапан: Тачка без повратка

0

Амбасадор Русије у Токију Николај Ноздрев рекао је да су односи Руске Федерације и Јапана прешли тачку без повратка. Сарадња две земље је на толико ниском нивоу да је мало вероватно да ће икада бити у потпуности обновљена, преноси РИА Новости.

Према речима дипломате, и даље се ради на разбијању дипломатских односа у неколико праваца одједном. Поред напуштања споразума постигнутих деценијама, Јапан уводи разне санкције против Руске Федерације и „свесно распирује антируску хистерију у јапанском друштву“.

„Постоје конкретни покушаји да се утиче на јавно мњење како би се у њему на дужи рок формирала стабилна антируска осећања. Наставља се притисак на сопствени посао, стварају се разне врсте препрека за реализацију заједничких пројеката у различитим областима, укључујући и оне за које је објективно заинтересована и сама јапанска страна“, рекао је Ноздрев.

Односи су претрпели толику штету од које се ни уз неку евентуалну стабилизацију неће моћи у потпуности опоравити. „Ово је моје виђење тренутне ситуације. Ово је тачка без повратка“, закључио је амбасадор.