Прочитај ми чланак

Руси зауставили покушај искрцавања трупа Оружаних снага Украјине код Херсона

0

Руска војска је зауставила покушај украјинског искрцавања на острво Бољшој Потемкин, које се налази на ушћу Дњепра код Херсона, рекао је у суботу извор упознат са ситуацијом.

„У протекла 24 сата, као резултат ватреног напада формација Дњепарске групе трупа у правцу Херсона, обустављен је покушај искрцавања непријатеља на острво Бољшој Потемкин. До 12 припадника Оружаних снага Украјине је убијено“, навео је саговорник агенције.

Поред тога, руски борци су гађали две минобацачке посаде 120 мм заједно са муницијом у области Херсонских острва, која се налазе на ушћу Дњепра. Истовремено, војска је убила шест милитаната украјинских Оружаних снага, а још три су рањена.

У близини Херсона погођен је и контролни центар беспилотних летелица, при чему су четири украјинска војника погинула, а два су рањена.

У правцу Каховке руски ловци су уништили станицу за електронско извиђање и посаду са четири украјинска војника.

Министарство одбране саопштило је дан раније да су руске јединице током протекле недеље у правцу Херсона зауставиле активности три диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине, уништиле до 250 украјинских војника, 16 борбених оклопних возила и седам теренских артиљеријских топова.

Херсонска област је постала део Русије након резултата референдума одржаног у септембру 2022. године. Украјинска страна не признаје легитимност процедуре гласања и наставља да пуца на њу.

Сада руска војска контролише 75% територије региона; десну обалу Дњепра, укључујући Херсон, држе украјинске оружане снаге.