Прочитај ми чланак

Руси МЕТЕОРИТОМ разнели Украјинце код Херсона, разбијен покушај продора (ВИДЕО)

0

Херсонски фронт тренутно је главни фокус украјинских и руских снага, од кад је и командант руских снага у Украјини генерал Сергеј Суворикин најавио да на том правцу Кијев покреће офанзиву.

Последњих дана сведоци смо константног сукоба и покушаја Украјинаца да изврше пробој прво нивоом пука, батаљона и бригаде. Руска војска напад је одбила већ пет пута, а у жестоким биткама против украјинског оклопа, своје место пронашло је и једно инжињеријско оруђе, које је ратну славу стекло у сиријском грађанском рату.

Наиме, ради се у инжињеријском возилу УР-77 које је познато и под називом „Метеорит“, а које иначе служи за прављење пролаза у минским пољима.

Први пут je ова возила употребила у борбама Републиканска гарда председника Асада 2014. у Сирији, као оружје са којим су покушали да зауставе офанзиву исламиста. Сиријска армија их иначе користи као офанзивно оружје. Касније, Сирија је од Русије добила велики број ових возила. Последњи пут 20. јуна 2017. у борбама за град Кабоуна које се налази у провинцији Јобар.

У Украјини је „Метеорит“ први пут коришћен 19. октобра на правцу Нова Каховка у Херсонској области, између места Борозенское -Сухаоново.

Наиме, руске трупе тамо су се сукобиле са борбеним групама 60. пешадијске бригаде, 17 и 42 оклопно механизоване пешадијске бригаде, 128. оклопне јуришне бригаде, тактички батаљон 17 оклопне бригаде и 46. оклопно механизоване бригаде. О борбене технике ангажовано је 5-6 тенкова, 20 борбених возила пешадије од 50 комада колико је ангажовано на том правцу.

На објављеним снимцима види се покушај украјинаца у продору оклопним клином, где их дочекује артиљеријска ватра која их зауставља. Битку на том правцу комплетно је снимљена из дрона.

УР-77 Метеорит

Чистач мина УР -77 направљен је на шасији самоходне хаубице 2С1 Гвоздика. Возило је намењено за прављење пролаза у минским пољима уз помоћ ракете која је причвршћена на канап. После пада ракете следе детонација и ударни талас, који има за циљ да уништи већину мина. УР -77 чисти испред себе простор дужине 300 и ширине 20 метара.