Прочитај ми чланак

Руси ће нападати из Запорошке области, на Донбасу и према Харкову?

0

Кадиров подржао Суровикина, односно – привремено напуштање десне обале Дњепра

Председник Чеченије Рамзан Кадиров од самог почетка специјалне операције у Украјини тражио „оштрију и офанзивинију игру“. Међутим, сада је подржао одлуку министраодбране РФ Сергеј Шојгуа и команданта специјалне операције Сергеја Суровикина да се на јужном фронту привремено пређе на одбрану и то на – левој обали Дњепра.

Изјавио је: „Одвагнувши све за и против, генерал Суровикин је направио тежак, али исправан избор између бесмисленог жртвовања живота војника. Није се одлучио за јавна одобравања већ за чување  непроцењивих живота наших војника. Генерал је поступио мудро и далековидо“.

Сама одлука о привременом напуштању Херсона донета је, у сушини, још у септембру јер се отада – како су потврдили управо објављни сателитски снимци – на левој обали граде одбрамбене линије.

Укупно их је три, а удаљене су од реке 10 (прва), 11 и 12 километара (трећа).

По најновијим проценама војних стручњака, Украјинци се неће усудити ни да форсирају Дњепар, ни да ударе на Крим.

Јуриј Подољака предвиђа да ће покушати да продру у суседну Запорошку област:

– Кључни чвор за одбрану леве обале Дњепра је град Новаја Каховка јер се налази у близини бране хидроелектране „Каховскаја“. То је вероватна тачка продора где ће непријатељ дефинитивно покушати да удари. Могућ је и покушај украјинског пробоја преко Антоновског моста преко Дњепра, који повезује предграђе Херсон Антоновка са градом Аљошки на левој обали реке. Већи су, међутим, изгледи да ће Оружане снаге Украјине покушавати да продру у Запорожје и да ударе на Мелитопољ. Само, сумњам да ће у томе имати успеха.

Подољака додатно наглашава:

„Херсон је напуштен. Сада све зависи од тога колико непријатељ жели да га узме. Оружане снаге Украјине ће радити исто што и ми: организоваће одбрану, јер је тешко напасти преко Дњепра. Херсон је сада, према Уставу Русије, територија РФ. Сходно томе, биће предузете акције да се град врати. Сада је важније фокусирати се на Донбас, односно завршити операцију ослобађања ДНР. Након тога почети офанзивне операције у правцу Харкова и тек потом планирати како опет прећи на десну обалу Дњепра“.