Прочитај ми чланак

РПЦ позива муслимане да се заједно боре против сатанизма

0

Православци и муслимани треба заједно да се боре против „отвореног сатанизма” са којим се суочавају верници, изјавио је јеромонах Григорије (Матрусов), председник стручног савета за сарадњу са исламским светом при Патријаршији Руске православне цркве.

„Ислам и хришћанство се суочавају са великим изазовом: или ћемо постати прави савезници и победити претње отвореног сатанизма са којим се суочавају верници, или нећемо пронаћи практичне опције за сарадњу“, рекао је Матрусов.

Са друге стране, главни муфтија Руске Федерације Талгат Таџудин је истакао да се дијалог између ислама и православља води вековима.

„Скоро две милијарде муслимана искрено верује у други долазак Исуса Христа. То је више него довољно за дијалог. У Курану се само четири пута помиње име пророка Мухамеда, а име пророка Исуса Христа – 22 пута“, рекао је он.

„Православље, како га ми схватамо – то је право да се слави Бог. Сваки човек је православац. Муслимане називају правовернима – то је право на веровање“, закључио је муфтија.

Експерти из различитих земаља учествују на међународној конференцији „Православље и ислам – Међуверски дијалог у постизању глобалног мира“ који се одржава у Москви.