Прочитај ми чланак

Рекордно ниске температуре у Шведској и Финској: Забележено минус 40 степени

0

У Финској и Шведској су данас забележене најниже температуре током ове зиме од око минус 40 степени Целзијусових.

У селу Никкалуокти, насељеном домородачким народом Лапонцима у северној Шведској, температура се јутрос спустила на минус 41,6 степени, јавила је шведска јавна телевизија СВТ.

„То је најнижа температура измерена до сада ове зиме, а на северу ће и даље бити прилично хладно време“, рекао је метеоролог Нилс Холмквист.

Изузетно хладно време изазвало је велике проблеме у железничком саобраћају на северу Шведске, рекли су железнички оператери, пренео је АП. Шведски метеоролошки и хидролошки институт саопштио је да је температура од минус 30 степени забележена на неколико локација у северној Шведској.

Такође је издао упозорење на снег и ветар за централну и јужну Шведску, наводећи да снежне падавине и јак ветар у среду могу да изазову проблеме. Његово друго по реду упозорење важи од поноћи до среде.

У суседној Финској, рекордно ниска температура ове зиме забележена је јутрос у северозападном граду Јливијеска од минус 37,8 степени. На неколико локација у региону Арктичке Лапоније забележене су температуре ниже од минус 30 степени.

Главни град Финске, Хелсинки, такође је погођен великом хладноћом, а очекује се да ће се температура током ове седмице кретати између минус 15 и минус 20 степени. Фински метеоролошки институт издао је упозорење на изузетно хладно време током ове седмице са прогнозираним температурама нижим од минус 40 степени.