Прочитај ми чланак

Немци улажу у албанске бункере

0

Албанија има стотине хиљада неискоришћених бетонских бункера из комунистичких времена. Група немачких и албанских студената покушава да неке од њих претвори у хостеле.

У приобалном албанском граду Тале, око 50 километара удаљеном од Тиране, десет немачких и десет албанских универзитетских студената раде на јединственом туристичком пројекту. Претварају бивши бункер у хостел који ће моћи да „удоми“ осам туриста, пише немачки Шпигл.

Туристи ће моћи да баце поглед на околни пејзаж кроз пушкарнице, а спаваће испод 1,3 метра дебелих бетонских купола.

Бивши албански комунистички вођа Енвер Хоџа својевремено је наредио изградњу око 750.000 бункера широм земље током седамдесетих и осамдесетих година због страха од стране инвазије. Бункери су сведочанство невероватне параноје албанског диктатора, наводи Шпигл.

Сада, албанска студенткиња Ива Штрепи жели да промени улогу одбојних сивих „иглоа“ тако што ће их преуредити и од њих направити хотеле. За сада је план да се преуреди један, али би то ускоро могло да се промени.

Ивин професор примењене уметности Маркус Претнар са Универзитета Мајнц каже да му се идеја толико свидела да је желео да то спроведе у пракси. Студенти на његовом семинару развили су пројекат.

Претнар сматра да Албанија не зна како да адекватно одговори на све бржи развој туризма. „Треба само да погледате како изгледају обале у Албанији и суседној Црној Гори и схватићете да је пребрзо изграђено превише објеката“, наводи Претнар.

Немачко-албански пројекат примарно треба да користи локалном становништву. Бункер који студенти преуређују у угодан „игло“ хостел је тек прототип. Поставља се дрвени под, душеци за лежање, купатило и мала кухиња.

Уколико се туристима свиди, многи други бункери могу да буду преуређени и претворени на исти начин. „Има их свуда. У планинама, природним резерватима, градовима и у селима“, наводи Претнар.

Званично бункери припадају министарству одбране, али права на коришћење су дата појединцима који поседују земљу на којој су направљени.

Једна ноћ у оваквом бункер хостелу требало би да кошта мање од осам евра.

Савршени услови за туристе

Албанска економија није се опоравила после пада комунистичког режима 1990. године. Последњих година, ипак, Балкан је постао врућа туристичка дестинација, а људи широм света долазе и откривају регион. Албанија је веома популарна соло путницима такозваним бекпекерсима.

„Желимо да видимо Тирану и да видимо плаже и планине“, каже Артур Шок (26) курир из Берлина, који ће са двоје пријатеља и ранцима да крене пут Балкана. Они ће бити први гости бункер хостела, а Шок једва чека да види необични смештај.

„Практично је на плажи. Најбоља локација. А и сигурно је боље спавање у њему него у шатору“, каже Шок.

 

( РТС )