Прочитај ми чланак

Рат временским оружјем? На Црном мору бесни “олуја свих олуја”

0

На Црном мору бесни “олуја свих олуја”, која је проузроковала поплаве, а таласи су уништили градске обале и пристаништа.

Овакво време је и помогло, али и нашкодило Украјинцима на бојном пољу, пише кијевска Украјинска правда. И амерички Институт за проучавање рата (ISW) описао је како је олуја у Црном мору утицала на борбе на фронту, поготово на мору.

Наиме, кијевска ТВ станица Викна јавља су Руси „због циклона који је прошао Црним морем и југом Украјине све своје бродове и носаче пројектила морали да врате у матичне базе“, те да због тога нису с бродова гађали циљеве у Украјини, поготово у Одеси и на јужној линији фронта према Токмаку.

Поплављен је и Бердјанск, лука на Азовском мору у Запорошкој области, која је под руском окупацијом. Тај је град главна мета украјинске контраофанзиве.

У окупираном делу Доњецка више од 500.000 људи остало је без струје, а олуја је успорила руске нападе на градић Авдијевку у предграђу Доњецка.

Аналитичари ИСW-а напомињу да је олуја успорила борбе, али да их није у потпуности зауставила.

У Црном мору сада је повећана опасност од мина јер је невреме уништило и однело минска поља па противбродске и противподморничке мине „лутају“ морем.

То је огромна опасност и за трговачке бродове који не залазе у руске и украјинске територијалне воде, али велика количина експлозивних направа тренутно плута морем, посебно у северозападном делу Црног мора.

Олуја је, пише Украјинска правда, оштетила и железничке пруге у обалским подручјима, што би могло да утиче на руско снабдевање трупа, као и на логистику на анектираном полуострву Криму и јужним деловима Украјине под руском окупацијом.

Осим тога, руски независни портал Медуза пише да су обилне снежне падавине и ветар погоршали видљивост и онемогућили летове руских ратних авиона и хеликоптера, а закомпликовали су и извођење ваздушног извиђања и артиљеријске корекције у смеру ослобођеног града Херсона.

Истовремено, преноси Јутарњи лист, Украјинци су ове временске прилике искористили да ојачају своје положаје на левој обали Дњепра.

Пуковник Олександр Штупун рекао је да су Руси због лошег времена употребу артиљерије смањили за један и по пут, а беспилотних летелица за шест пута.

На окупираном Криму дошло је и до оштећења улица, па је комуникација Севастопоља с другим градовима отежана, а блокирани су и путеви око Јевпаторије.

У Сочију, где се налази и неколико Путинових резиденција, таласи су достизали висину од четири метра, а локални аеродром затворен је за све врсте летелица.

Московски Комерсант јавља и да се теретни брод под заставом Белизеа насукао у близини Анапе. На броду је 21 члан посаде, укључујући држављане Сирије, Индије и Египта.