Прочитај ми чланак

Путинова порука Макрону – Кад ваше трупе стигну на фронт последице по вас биће…

0

Председник Русије Владимир Путин обратио се Федералној скупштини и изложио визију онога што очекује Русију у наредних неколико година.

На самом почетку, Путин је дочекан аплаузом. Истакао је да је свако обраћање Федералној скупштини поглед у будућност.

„Драги грађани Русије, овај говор је првенствено о будућности. Али данас нећемо причати само о сутра, већ о будућности, о напретку наше земље“, рекао је на почетку говора Путин.

Он је рекао да постоје „питања која треба решити“ ради развоја земље. Навео је да је разговарао са Русима широм земље, укључујуц́и учитеље, добровољце и војнике.

Руски лидер је нагласио да ц́е се у говору фокусирати на домац́у агенду.

Путин је говор почео „краткорочним плановима“ Русије и „тежњама“ руског народа. Поздравио је, како је рекао, „огромну подршку““становништва за оно што он назива „специјалном војном операцијом“ у Украјини.

Говорећи о рату у Украјини, Путин се захвалио „палим херојима“ и затим од присутних затражио да се одржи минут ћутања.

Путин није директно поменуо Украјину, али је говорио о подршци „нашој брац́и и сестрама и њиховој жељи да буду са Русијом“.

„Наши хероји на првим линијама и у рововима пате, али разумеју да је цела земља уз њих“, рекао је руски председник.

Становнике Донбаса и Севастопоља назвао је херојима и додао да је њихов устанак „ствар поноса“. Ове украјинске територије је заузела Русија током своје инвазије пуног обима пре више од три године. Путин је рекао да су руски бизнисмени у последње две године послали милијарде у добротворне сврхе. Навео је и да људи шаљу пакете на линију фронта да подрже војнике који се боре у Украјини. Он каже да је политичко јединство Русије кључни стуб и да нец́е дозволити да се било ко меша у унутрашње ствари.

Руски лидер је критиковао „колонијалне тенденције Запада“, како их је назвао, рекавши да им је намера да „униште Русију“.

„Сједињене Америчке Државе су апсолутно одлучне у стварању подела у земљи. Морамо бити одлучни у борби против ових претњи. Грађани Русије ће бранити нашу слободу и неовисност. Само је на вама то како ће Русија изгледати у будућности и једини људи који су способни одговорити на изазове који су пред нама“, рекао је Путин.

Путин је навео да су руске нуклеарне снаге у пуној снази и спремне на реаговање, посебно нагласивши хипесроничне пројектиле „кинжал“ и интерконтиненталне пројектиле „сартмат“.

„То је демагогија. Ово је само лаж како бисмо испали лоши. Американци уочи избора желе да прикажу да и даље владају светом, желе нас натерати на преговоре“, рекао је Путин и додао са су тврдње са Запада“ о томе да ће их Русија нонсенс. „Они причају о томе како Русија планира да нападне Европу, а ми сами знамо да је то глупост. Данас већ причају о слању трупа у Украјину. Они треба да знају да Русија има оружје које може да уништи циљеве и на њиховим територијама. Треба да буду свесни тога, да такви поступци провоцирају нуклеарни сукоб. Они као да нису свесни да тако нешто може довести до краја човечанства. За њих су све то као цртани филмови“, рекао је Путин.

Руски председник је навео да Русија није почела рат у Украјини у Донбасу 2014. године, али да ће учинити све да „уништи нацизам“.

Он је навео и да руска војска напредује на бројним правцима на фронту у Украјини.

Путин се осврнуо и на оптужбе САД да је Русија лансирала нуклеарно оружје које убија сателите у свемиру.

„Ово је само лаж да бисмо изгледали лоше. И овде морате имати на уму да последњих 15 година предлажемо да се ограничи употреба нуклеарног оружја“, рекао је он.

Путин тврди и да САД желе да преговарају са Русијом само да би „оствариле сопствене интересе“.

„Запад покушава да нас увуче у трку у наоружању сличну хладном рату“, рекао је Путин и додао да потрошња на одбрану у Русији износи 13% БДП-а.

„Западна Русија мора бити „прописно заштиц́ена“ након проширења НАТО-а на Шведску и Финску“, рекао је Путин.

„Снаге НАТО се спремају да ударе на нашу територију, користец́и најефикасније снаге за то“, рекао је и додао да би судбина било које земље која нападне Русију била „много трагичнија“ од било чега са чиме би се Русија могла суочити.

Рекао је и да западне земље мисле да су „главне“.

„Русофобија заслепљује људе и лишава их рационалних способности. Без Русије нема чврстог мира у свету“, рекао је Путин.

Коментаришући изјаву француског премијера Емануела Макрона да земље које пружају помоћ Украјини не треба да искључе могућност слања својих трупа у Украјину, Путин је рекао да ће последице по оне који стигну на фронт бити “трагичне“. “Сећамо се судбине оних који су слали војску на територију наше земље. Они морају да схвате да ми имамо оружје које може да уништава циљеве на њиховој територији. То су људи који нису прошли кроз тешка искушења. Они су заборавили шта је то рат, мисле да је то цртани филм“, рекао је Путин.