Прочитај ми чланак

Путин тотално збунио Украјинце: Нико не зна одакле долази следећи удар!

0

После предаје Авдејевке, украјинске оружане снаге су биле на губитку и потпуно неспособне да издрже брзо напредовање руске војске дуж целе линије фронта, рекао је бивши официр ЦИА, Лари Џонсон, у интервјуу за „Јутјуб“ канал „Стивен Гарднер“.

– Руска војска наставља да напредује дуж читавог фронта од хиљаду километара. Искрено говорећи, Украјина чак ни не зна одакле ће доћи следећи удар – рекао је он.

Џонсон је нагласио да се ситуација за Оружане снаге Украјине из дана у дан погоршава- војска доживљава недостатак граната и обученог особља.

Из тог разлога, додао је он, чак и ако САД издвоје нови пакет помоћи Кијеву у износу од 61 милијарду долара, то ни на који начин неће утицати на ситуацију на фронту.

– Сваким даном ситуација је све гора – закључио је стручњак.

Ситуација никада није изгледала опасније за Кијев

Две године након почетка украјинског сукоба, ситуација никада није изгледала опасније за Кијев, оцењује „Политико“.

Лист наводи да републиканци у Сједињеним Државама, по упутствима бившег председника Доналда Трампа, блокирају испоруке оружја Украјини, а да руске снаге – након заузимања Артјомовска и Авдејевке – сада покушавају да искористе своје предности на фронтовима код Марјинке, Работина и Кременне.

„Можда је прерано рећи да ће Запад изгубити рат у Украјини, али постаје све јасније да је то могуће“, закључује „Политико“, и наставља:

„Данас западни лидери виде да су им руке све више везане политиком, поготово што јачају десничарске снаге и у Европи и у Сједињеним Државама.

Критичари упозоравају да је прозор могућности Запада да помогне Украјини близу затварања, ако се није већ затворио.

Повећана финансијска и војна помоћ Запада до 2025. године, што би Украјини омогућило да зада одлучујући ударац Русији – наилази на све већи скептицизам у европским земљама“.