Прочитај ми чланак

Путин: 318 хиљада људи је мобилисано, 49 хиљада је у зони борбених дејстава

0

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је у петак да су уништене радионице фабрика у Павлограду, Дњепропетровској области и Харкову, у којима су се производили ракетни мотори и ракете за украјинске вишецевне бацаче ракета.

Број мобилисаних Руса достигао је 318 хиљада, овај број расте захваљујући добровољцима, изјавио је руски председник Владимир Путин. Према његовим речима, 49 хиљада људи већ обавља борбене задатке у руским трупама. Такође је потписао закон по коме Руси који служе у добровољачким формацијама добијају статус војног особља.

Напредак операције

Руски авиони са високопрецизним пројектилима уништили су производњу ракетних мотора и ракета у Павлограду Дњепропетровске области, као и три радионице фабрике Комунар у граду Харкову, која је производила ракете за вишеструке ракетне системе, саопштило је Министарство одбране Русије.

Системи ПВО током протеклог дана оборили су четири украјинске беспилотне летелице у Херсонској области и ДНР. Поред тога, руска ПВО је у ваздуху пресрела девет вишецевних ракетних бацача ХИМАРС и три МЛРС Ураган у области Херсон.

На подручју Николајева ракетним ударом погођен је штаб једне од јединица страних плаћеника, саопштило је Министарство одбране РФ. Такође, како је наведено у ресору одбране, Оружане снаге РФ уништиле су више од 95 украјинских војника на правцу Николајев-Кривој Рог. У ЛНР и Харковској области руске трупе су за дан уништиле више од 200 украјинских војника.

Према подацима Министарства одбране, у правцу Купјанска, као резултат активних акција руских трупа, покушаји Украјинаца да нападну са две чете тактичке групе у правцу насеља Берестовое, Харковска област и Куземовка, ЛНР, били су осујећени.

На Красно-Лиманском правцу, украјинска војска је уз помоћ два ојачана моторизована пешадијска батаљона покушала да нападне у правцу насеља Плошчанка и Червонопоповка ЛНР.

Како је саопштило министарство, четири украјинска складишта муниције у областима Новониколајевке, Красноармејска , Северска, ДНР и Новоалександровке у Херсонској области, уништена су за један дан.

Такође, погођено је пет командних места украјинске војске у областима насеља Красногоровка , Невелское, Победа ДПР, Новогригоријевка, Мирноје Николајевске области , као и 87 артиљеријских јединица на ватреним положајима, људство и војна техника у 179 округа, саопштило је министарство.

Број мобилисаних и нови закони

Број Руса мобилисаних за учешће у војној специјалној операцији у Украјини достигао је 318.000 због чињенице да се број добровољаца не смањује, рекао је Путин. Према његовим речима, 49 хиљада људи већ обавља борбене задатке у руским трупама, сви остали су на обуци.

Неће бити могуће позивати у оквиру мобилизације Русе са небрисаним осудама по члановима о издаји, шпијунажи, насилном преузимању власти, оружаној побуни, задирању у живот државника, извршењу терористичког напада, узимања таоца, отмицу авиона, организовање нелегалне оружане формације, као и за извршење кривичних дела против полне неповредивости малолетног лица.

Такође, по закону о мобилизацији са осудом за тешка кривична дела, неће потпадати мобилизацији осуђени по члановима о јавним позивима на екстремистичке активности, изазивање мржње или непријатељства и за недозвољено руковање нуклеарним материјалима и радиоактивним супстанцама.

Поред тога, Путин је потписао савезни закон који дозвољава алтернативну цивилну службу током периода мобилизације.

Шеф државе је у петак потписао још један закон којим се добровољци изједначавају са војним лицима. Они и чланови њихових породица биће покривени социјалним гаранцијама и накнадама предвиђеним за војна лица, новчана накнада такође не може бити нижа од оног код војника по уговору на сличним војним дужностима, такође ће бити осигурани на терет савезног буџета.

Посебно, добровољци ће добити право на накнаду штете проузроковане њиховом здрављу, као и државне гаранције сахране на начин прописан за војна лица. Осим тога, имаће право на бесплатно путовање железницом, авионом и међуградским аутобусима.

Волонтеру се може исплатити инвалидска пензија. У случају његове смрти, биће исплаћена једнократна накнада од 3 милиона рубаља, родитељи и супружници ће добити пензију за губитак хранитеља. Поред тога, приликом израчунавања стажа осигурања за пензију, период учешћа у специјалној војној операцији у добровољачкој формацији рачуна се двоструко.