Прочитај ми чланак

Пронађено и четврто место цурења гасовода „Северни ток“

0

Шведска обалска стража открила је у уторак четврто место цурења на гасоводу „Северни ток“, јавила је агенција Ројтерс позивајући се на шведски лист „Свенска Дагбладет“.

„Два од та четири (цурења) налазе се у искључивој економској зони Шведске“, рекла је за новине портпаролка обалске страже Џени Ларсон.

Друга два оштећења налазе се у искључивој економској зони Данске.

У понедељак су се истовремено догодили инциденти на два руска извозна гасовода у Европу. Према информацијама власти Данске и Шведске, откривена су два цурења гаса на „Северном току“ и једно на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу.

Руска страна званично је затражила информације од Данске о ванредној ситуацији на „Северном току“ чим се сазнало за инцидент. Данске власти су обавестиле Русију о експлозијама на месту цурења гаса. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, известио је да је ванредна ситуација на гасоводима невиђена и да је немогуће проценити време поправке.

Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!