Прочитај ми чланак

Проблеми Ф-35: Само 15 до 30% спремно за борбу

0

Извештај америчких званичника показао да више од 70 одсто авиона Ф-35 није спремно за борбу

Анализа ГАО (Агенција за одговорност) открила је да стотине милијарди долара улаганих у програм нису довеле до очекиваних резултата. Иако се медијски извештаји фокусирају на 55% Ф-35 који су наводно спремни за борбу, стварни проценат је узасно низак: само између 15 до 30% Ф-35 може се реално користити у борбеним операцијама.

Проблем лежи у термину „способан за мисију“, што је оправдавање које не подразумева борбену способност. Фактички, многе летелице обележене као „способне за мисију“ могу обавити само пробне летове, а не и учествовати у активној борби. Ово ставља војску у неизвесност, посебно ако се узме у обзир и низак степен испуњења програмских циљева.

Што се тиче „пуне способности“ Ф-35, ситуација није боља: само око 30% флоте је способно за мисију, а у случају варијанте Ф-35Б, та бројка је мизерних 15,5%. Њихови проблеми са моторима и даље су на снази, што означава да је ситуација вероватно остала иста или се чак и погоршила од последњег извештаја.

Ови подаци јасно указују на недостатак прегледности и ефикасности у управљању овим великим војним пројектом. Ипак, с обзиром на везу између војске, војно-индустријског комплекса и Конгреса, није изненађујуће што се улагања настављају, иако је пројекат већ касни и трошан.