Прочитај ми чланак

Припреме за Светски рат – Блинкен одобрио Кијеву да сам бира циљеве за напад

0

Сједињене Државе не охрабрују Украјину да користи послато оружје ван својих граница, већ препуштају избор циљева Кијеву, рекао је државни секретар Ентони Блинкен на конференцији за новинаре.

„Када је реч о томе како Украјинци могу да користе ове системе, избор циљева је њихов. Ми не охрабрујемо нити олакшавамо употребу наших система наоружања ван Украјине, али, то је у основи на Украјинцима да одлуче“, рекао је он.

У вези са новим оружјем које може бити предато Кијеву, Блинкен је изјавио да је „сваки систем који се разматра, укључујући и оне који су објављени у медијима, под активним разматрањем“.

Москва је прошлог пролећа послала ноту земљама НАТО-а због испоруке војне помоћи Украјини. Русија је више пута напоменула да ће сваки терет који садржи оружје за Кијев постати легитимна мета руске војске.

Министар спољних послова Сергеј Лавров је такође рекао да су САД и алијанса директно укључени у сукоб – не само снабдевањем наоружања, већ и обуком особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.