Прочитај ми чланак

Пољопривредници упозоравају владу Велике Британије да следи велика криза

0

На хитној конференцији за новинаре, Национална унија фармера (НФУ) рекла је да влада треба да се умеша да помогне пољопривредницима који су под великим притиском.

Британска пољопривредна индустрија суочава се са великим проблемима у готово свим секторима, са ценама сточне хране и азотног ђубрива, као и горивом који су нагло порасли. Синдикат је упозорио да ће приноси усева ове године вероватно пасти на рекордно ниске нивое, а пољопривредници такође разматрају смањење величине својих стада.

Под претњом

На хитној конференцији за новинаре, председница НФУ Минетте Баттерс рекла је да „купци широм земље деценијама имају загарантовано снабдевање висококвалитетном приступачном храном произведеном по неким од највиших стандарда добробити животиња, животне средине и безбедности хране у свету”.

„Та храна, коју пажљиво производе британски фармери, кључна је за безбедност и успех наше нације. Али британска храна је угрожена“, додала је она.

„Већ смо видели како је ланац снабдевања јајима осакаћен под притиском изазваним овим проблемима и бојим се да земља улази у даљу кризу снабдевања храном, са будућношћу британског снабдевања воћем и поврћем у проблемима. Потребни су нам влада и шири ланац снабдевања да реагују сада – сутра би могло бити прекасно”.

Према НФУ-у, од 2019. године велепродајна цена гаса порасла је за 650 одсто, азотно ђубриво за 240 одсто, а пољопривредни дизел за 73 одсто. Штавише, сировина за сточну храну је повећана за 75 одсто.

Скоро 1 од 10 чланова НФУ који производе говедину рекао је да размишља о смањењу величине свог стада у наредних 12 месеци.

Очекује се да ће производња парадајза и краставаца пасти на најниже нивое од када су започели евиденцију 1985. Што се тиче млечних производа, НФУ је рекао да растући трошкови могу натерати фармере да смање број крава да би преживели као одговор на краткорочне сигнале тржишта.

Неки супермаркети у Великој Британији такође ограничавају продају јаја, а више од трећине узгајивача јаја размишља о напуштању индустрије јер кажу да више није економски одрживо да држе кокошке на фарми.

‘Влада игнорише проблеме’

Стив Еванс, фармер млечних производа са седиштем у Пемброкширу у Западном Велсу, рекао је Epoch Times-у путем е-поште да проблеми „леже чврсто на вратима владе“.

„Упозоравали смо и упозоравали на ово од почетка године, и Герет Вин Џонс и ја смо били на телевизији неколико пута, а ипак су наши ставови игнорисани и у влади и код продаваца“, рекао је он.

Гаретх Вин Јонес, фармер оваца и крава, и познати ТВ водитељ који живи у Ти’н Ллвифану, Северни Велс. Џонс је такође рекао да земља „улази у несташицу хране“ и критиковао је како се фармери широм света оптужују да су „највећи загађивачи“ у нето нултим мерама, упозоравајући да је „глад милијарди људи коју спонзорише држава на удару на Хоризонту”.

„Када имате инфлацију на фарми која је достигла 30 одсто плус, онда би се то увек дешавало, фармери (укључујући и мене) су смањивали производњу од почетка пролећа због одлука о управљању новчаним токовима које су морале бити донете“, рекао је Еванс.

„Ово у комбинацији са сушним летом које је настало као последица релативно сушне године прошле године и сушне зиме, тада су се ови проблеми назирали, а ипак се чини да је влада оставила проблем са трговцима на мало и пустила их да га сами реше“, он је рекао.

„Пребацивање новца и сада су питања где се чека одлука владе“, рекао је Еванс.

Прошлог месеца, Батерс је рекла комитету да је Велика Британија у „ванредној ситуацији“.

„Време није на нашој страни да то урадимо; постоји стварни ниво хитности“, рекла је она.

„Многи фармери производе храну по нижим трошковима производње односно смањују производњу, што је дугорочно неодрживо“, додала је она.

“Високо отпоран ланац снабдевања”

Портпарол владе је мејлом за Epoch Times рекао да Велика Британија „има велики и веома отпоран ланац снабдевања храном“.

„Наш висок степен сигурности хране је изграђен на снабдевању из различитих извора; снажна домаћа производња као и увоз кроз стабилне трговачке руте“, рекао је он.

„Влада је у редовном контакту са прехрамбеном и пољопривредном индустријом како би осигурала да су добро припремљене за низ сценарија, а ми настављамо да предузимамо све неопходне кораке како бисмо осигурали да људи широм земље да имају храну која им је потребна“, додао је он.

Ендрју Опи, директор за храну и одрживост у Британском малопродајном конзорцијуму, рекао је за Epoch Times путем е-поште да: „Продавци су вешти у управљању притисцима у свом ланцу снабдевања; они имају дугогодишње, успостављене односе са пољопривредницима и знају колико је њихово одржавање важно за њихове купце и добављаче”.

„Супермаркети набављају храну и наставиће да снабдевају огромну већину храном из Велике Британије и знају да морају да плате одрживу цену пољопривредницима.

„С обзиром на притисак на британске фармере у овом тренутку, трговци плаћају више за своје производе. Међутим, малопродаја се такође суочава са додатним трошковима и раде невероватно напорно да ограниче повећање цена за потрошаче током кризе трошкова живота у којој се многи људи боре да приуште оно што је неопходно“.