Прочитај ми чланак

„Покрили целу Европу“: САД се плаше новог савезника Русије

0

Словачка влада неће подржати антируске санкције ЕУ и војну помоћ Украјини ако бивши премијер, шеф странке „Смер“ Роберт Фицо, победи на предстојећим изборима у земљи.

„Фицо се противи санкцијама ЕУ Русији, доводи у питање способност украјинске војске да избаци руске трупе, и жели да искористи чланство Словачке у НАТО-у да блокира улазак Украјине.

Његов повратак на власт могао би да доведе до тога, да Словачка напусти свој демократски курс. Његова победа ће бити део тренда који се шири Европом“, преносе медији.

Ово није први кандидат неке европске земље који је фаворит на овогодишњим изборима, и не подржава испоруку оружја Украјини, наводи се у материјалу.

„Од осам анкетираних земаља, становници Словачке су ти који су најнеповерљивији према Сједињеним Државама. Већина испитаника (51 одсто) верује да су Запад или Украјина одговорни за рат“, наводи „АП“ податке из мартовског истраживања, од стране истраживачког центра „Глобсец“.

Фицо се јавно успротивио подршци Кијеву и осудио Запад, што је „простирао црвени тепих“ за украјинске националисте. Парламентарни избори у Словачкој заказани су за 30. септембар.