Прочитај ми чланак

ПОЧИЊЕ Чиле покреће план рационализације ВОДЕ- Спремају се и рестрикције

0

Гувернер метрополитанске регије Сантиаго Клаудио Орего најавио је до сада невиђени план за рационализацију воде како би избегао катастрофу, јер Чиле пролази кроз сушу која траје више од једне деценије, а главни град земље суочен је с могућношћу да буде одсечен од водних ресурса.

“Град не може живети без воде. И налазимо се у ситуацији без преседана у 491-годишњој историји Сантјага, где се морамо припремити да не буде довољно воде за све који овде живе”, рекао је гувернер на конференцији за новинаре у понедељак. “Ово је први пут у историји да Сантиаго има план за рационализацију воде због озбиљности климатских промена. Важно је да грађани схвате да су климатске промене ту да остану. Није само глобално, већ је и локално”, додао је.

Гувернеров план садржи вишеслојни систем упозорења. Зелено упозорење ће захтевати давање приоритета коришћењу подземних вода. Жути протокол подразумева смањење притиска отицања воде и, према сценарију црвеног упозорења, приступ води ће бити ограничен на око 1,7 милиона становника метрополе. Ротирајуће рестрикције воде могу трајати до 24 сата.

Систем узбуњивања заснован је на мерењу капацитета река Маипо и Мапоцхо, које снабдевају главни град Чилеа. У последњој деценији, Маипо и Мапоцхо су осетиле смањење нивоа воде због суша које су захватиле ову земљу.

Више од три четвртине Чилеа погођено је деценијском сушом. Као резултат тога, јужноамеричка нација доживљава најгору кризу воде на целој западној хемисфери. Стручњаци за недостатак воде криве оскудицу падавина, али и режим власништва над водом, успостављен 1981. Водни кодекс бившег војног владара и председника Аугуста Пиночеа дао је скоро 80% водних ресурса земље приватној пољопривреди, енергетици и рударским компанијама.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!