Прочитај ми чланак

Почело је- Мистериозна пнеумонија која напада децу:„Кинески вирус“ прешао у Европу

0

Једна европска земља забележила је нагли пораст броја случајева упале плућа, са симптомима сличним мистериозној пнеумонији која хара међу децом у Кини.

Реч је, како наводи Дејли мејл, о Холандији.

Холандски здравствени стручњаци кажу да је упадљив пораст оболевања деце, при чему је већина случајева међу онима од пет до 14 година, али је знатан пораст броја оболелих и код деце испод четири године.

Подаци надзора показују да су стопе болести, које се могу показати опасним по живот, већ скоро двапут веће од врхунца забележеног прошле године. Од августа су бројеви оболевања међу децом од упале плућа удвостручени.

Застрашујући снимци који долазе из Кине подсећају на сцене током најмрачнијих дана ковида и приказују здравствене раднике у заштитним оделима, рукавицама и маскама како прскају дезинфекционо средство по школама, ходницима и на отвореном.

Званичници Пекинга искључили су могућност да је реч о новом вирусу, а уместо тога инсистирају на томе да је пораст оболевања проузрокован сезонским болестима јер се земља суочава са својом првом пуном зимом без ковид мера.

Када је реч о Холандији, тамошњи стручњаци одбијају да дефинитивно повежу ова оболевања са “кинеским вирусом”, будући да је у тој европској земљи забележен посрат броја оболевања и од коронавируса и од грипа, а обе болести такође могу довести до упале плућа.