Прочитај ми чланак

ПОБУНА У КИНИ! Демонстранти се сукобљавају са полицијом у скафандерима (ВИДЕО)

0

Протести због строгих државних мера борбе против корона вируса, које су довеле до затварања милиона људи у њиховим домовима, проширили су се на Шангај и друге градове после тврдњи да је то узроковало повећан број жртава пожара у једној згради на северозападу Кине, јавља АП.

Полиција у Шангају је употребила сузавац против око 300 демонстраната који су се синоћ окупили да одају почаст страдалима у пожару у Урумћију, у региону Синђијанг, наводи америчка агенција позивајући се на очевице.

Видео снимци с друштвених мрежа за које се наводи да су направљени у Нанџингу на истоку, Гуангџоу на југу Кине и у најмање још пет других градова приказују демонстранте како се сукобљавају с полицијом одевеном у бела заштитна одела или демонтирају барикаде које се користе за затварање насеља.

Сведоци су рекли да је протест одржан и у Урумћију, али америчка агенција није могла да потврди ове тврдње са других видео снимака.

Због пожара у стамбеном насељу у Урумћију који је избио у петак, према званичним подацима погинуло је 10 људи јер је хитним службама требало три сата да угасе ватру због кашњења које многи приписују антиепидемијским мерама, због чега су, судећи по онлајн коментарима, грађани огорчени.

Током периода затварања града Урумћија житељима неких квартова су врата била затворена ланцима, рекао је за америчку агенцију извор који је желео да остане анониман.

Влада председника Си Ðинпинга, која спроводи стратегију нулте толеранције на ковид, суоцава се са растућим бесом грађана због политике „нулте толеранције на ковид“ због које је онемогућен приступ областима широм Кине.