Прочитај ми чланак

Пашињан: У Нахорно-Карабаху можда више неће бити Јермена

0

Премијер Јерменије упозорава на претњу од "етничког чишћења" и истиче да би међународна заједница могла да предузме конкретне кораке поводом тога

Егзодус Јермена из Нагорно-Карабаха се наставља па би у наредним данима могло да се деси да у Нахроно-Карабаху можда не остане више Јермена, упозорава премијер Јерменије Никол Пашињан, преносе „РИА Новости“.

Јереван је више пута упозоравао међународну заједницу да постоји претња од „етничког чишћења“, истакао је Пашињан на састанку владе. Према његовим речима, изјаве представника међународне заједнице којим осуђују етничко чишћење су важне, али ако их не прате конкретне акције, оне остају само морална статистика за историју.

На тај начин многе земље покушавају да се ограде од злочина, оценио је Пашињан.

Како је раније рекао помоћник председника Азербејџана Хикмет Хаџијев, интеграција карабашких Јермена у економски, политички и друштвени живот Азербејџана ће бити тешка, сви треба да буду спремни да ће поједини Јермени решити да оду. Истовремено, председник Азербејџана Илхам Алијев је више пута потврдио да ће карабашки Јермени имати иста права као сви други грађани Азербејџана.

До данас је из Нагорно-Карабаха у Јерменију отишло више од 66.000 људи од 120.000 колико их је живело у региону пре најновијег сукоба, навела је заменик премијера Јерменије Тиграна Хачатрјана.

Република Нагорно-Карабах престаје да постоји 1. јануара 2024. године. Председник непризнате републике Самвел Шахрамањан потписао је указ о распуштању свих државних институција и организација и о престанку постојања Републике Арцах.