Прочитај ми чланак

Ово су израелски специјалци који силазе у Хамасове тунеле (ВИДЕО)

0

Милитантна група Хамас има широку мрежу тунела испод Појаса Газе која је толико велика да је Израел назива "метроом" те приморске енклаве.

То је озбиљан изазов за који су обучене само одређене израелске снаге, пише „Business Insider“.

Рашчишћавање тунела Хамаса један је од задатака Израелских одбрамбених снага (ИДФ) усред њихове копнене инвазије на Газу. Да би ефикасно извршила овај задатак, војска има елитну групу командоса који су обучени за подземно ратовање и друге подземне операције. Та група је позната као јединица Јахалом.

Јахалом (срп. дијамант) је део ИДФ-овог борбеног инжењерског корпуса и састоји се од различитих специјализованих чета које су одговорне за ратовање у тунелима, инжењерско извиђање, уклањање експлозивних направа и неконвенционално оружје. Јединица је створена 1995. године и удвостручена је након рата у Гази 2014. – познатог у Израелу као Операција заштитна ивица – како би се изборила с растућом претњом коју представљају Хамасови тунели.

„Улога јединице укључује специјалне диверзантске мисије, рушење и експлозије објеката, саботажу непријатељске инфраструктуре, руковање експлозивом, припремање експлозивних направа и бомби, неутралисање непријатељских експлозивних направа, чишћење сложених минских поља, лоцирање и уништавање терористичких тунела“, саопштила је ИДФ 2021.

„Повремено, јединица користи роботе и многе друге уређаје на даљинско управљање, не угрожавајући људски живот“, додаје се.

Према Јахалом фондацији, организацији која се састоји од војника који су раније служили у тој јединици, регрутација је „ригорозан“ процес који укључује медицински профил и провере које трају четири дана. Оно што следи је дуг и напоран програм обуке који траје 16 месеци и укључује едукацију о експлозивима и рушењу, обуку борбеног инжењеринга, обуку за борбу против тероризма, обуку израелских борилачких вештина Крав Мага и развој других вештина као што је на пример падобранство.

Јахалом, који углавном ради у тајности, већ је пуштен у рад откако је Израел започео свој проширени копнени напад на Газу прошле недеље. У петак је, на пример, ИДФ саопштила да су војници Јахалома који раде у тандему са другим јединицама уништили тунеле Хамаса током специјалних операција унутар Појаса Газе.

„Војска је открила тунелске шахтове, отворила их експлозивом и неутралисала тунеле“, саопштила је тада израелска војска. Објављен је и снимак израелских војника који прегледају тунелски шахт који су открили у близини Беит Хануна, у североисточном углу Газе. ИДФ је такође објавила снимке изнад земље на којима се виде експлозије из тунела.

Хамас је у прошлости тврдио да има више од 500 километара тунела испод Газе. Израел трвди да се они користе за скривање и складиштење арсенала оружја и муниције, олакшавање тајног кретања милитаната, те да функционишу као командни центри и бункери. Са приступним тачкама скривеним на местима као што су школе и болнице, и излазним тачкама унутар израелске територије, ИДФ сматра да тунели представљају озбиљну претњу за цивиле.

Проблем тунела има значајну важност за урбану борбу која се одвија у Гази. Војни стручњаци кажу да би Хамас могао да користи тунеле у дефанзиви како би заштитио средства попут особља и опреме, али и офанзивно да изврши изненадне и нападе у герилском стилу на израелске трупе.

Пуковник Јарон Бејт Он, који је служио као командант Јахалома 2016. године, рекао је тада да је „главни изазов подземног ратовања то што непријатељ нема надземни потпис“, што отежава прикупљање обавештајних података.

„Хамас посматра рат под земљом исто као онај изнад земље, користећи га за одбрану, напад и повлачење“, приметио је он.

Јахалом и друге јединице ИДФ-а имају на располагању широку лепезу алата за употребу у тунелским операцијама, написао је Џон Спенсер, председавајући студија урбаног ратовања на Институту за модерни рат на Вест Поинту и бивши пешадијски војник америчке војске, у недавној анализи о подземној мрежи Хамаса. Ти алати укључују дронове и роботе, земаљске и ваздушне сензоре, опрему за бушење, системе за ноћно осматрање и радио технологије.

Рашчишћавање тунела је ипак тежак задатак.

Подземну борбу додатно компликује чињеница да се верује да Хамас крије више од 200 талаца које је милитантна група заробила током терористичких напада 7. октобра широм јужног Израела. Да би заштитила таоце, под претпоставком да се тамо налазе, ИД ће морати да буде опрезан и прорачунат у својим акцијама. Неће моћи само да уништи тунеле и настави да се креће.

„Не знате шта је тамо доле“, рекао је Спенсер за „Индисер“ у недавном интервјуу, објашњавајући да Хамас држи таоце у тунелима и користи цивиле као живи штит.

„То ће експоненцијално изазвати подземну ноћну мору“, закључио је он.