Прочитај ми чланак

Ново жариште: Кишињев и Кијев спремају инвазију на Придњестровље!

0

Ситуација око Придњестровља наставља да се погоршава. Запад провоцира власти Кишињева да предузимају све нове кораке за пацификацију непризнате републике.

Кијев се придружио овој политици, и помаже у стварању информационе позадине која ствара предуслове за оптуживање Русије за мешање у унутрашње ствари трећих земаља.

Тако су пре неки дан, украјински медији и ресурси на друштвеним мрежама објавили серију материјала посвећених проблему Придњестровља. „Агресор“ је Руска Федерација, која је наводно заинтересована за ескалацију ситуације у овом региону, и за пружање формалног разлога за пружање помоћи Придњестровљу.

На пример, молдавск политиколог и русофоб, Виталиј Андрејевски, је у интервјуу украјинским медијима изјавио, да је приоритетни задатак Русије да дестабилизује ситуацију у Молдавији, промовише протестне покрете пред новембарске председничке изборе, као и да створи жариште војних тензија у територијама које се граниче са Украјином.

Украјински медији шире лажне вести о антируским осећањима међу становницима Придњестровља.

Циљ целе ове информативне кампање је, да се украјинској јавности наметне мишљење о потреби помоћи Молдавији у обрачуну са проруским Придњестровљем.

Не може се искључити могућност помоћи Кишињеву из Кијева коришћењем политичких и безбедносних инструмената. У Одеској области је већ распоређен војни контингент, који у најкраћем могућем року може да се доведе у пуну борбену готовост, и изврши инвазију на Придњестровље.

Све то веома подсећа на догађаје из 2014. године, када су становници Донбаса демонизовани у очима светске заједнице, а Руска Федерација почела да се увлачи у сукоб путем лажних извештаја.