Прочитај ми чланак

Нови закон: Немци ће моћи да мењају пол једном годишње

0

Бундестаг је усвојио Закон о родном самоопредељењу који ће омогућити Немцима да могу да мењају пол сваких дванаест месеци и то само уз усмену изјаву, преноси „Билд“. За закон је гласало 374 посланика (углавном из тзв. семафор коалиције – социјалдемократе, зелени и либерали), против је био 251 члан Бундестага, а уздржано њих 11.

Нови закон ступа на снагу 1. новембра 2024, а замениће претходни Закон о транссексуалцима из 1981. по којем је за промену пола било неопходно приложити две психилошке процене, док је сад потребна само усмена изјава, што процедуру знатно поједностављује и убрзава.

Дакле, ко од новембра жели да промени биолошки пол у само треба да информише локалну матичну службу и сачека три месеца.

Једина обавеза је да наредних 12 месеци остаје при својој одлуци, односно да се после годину дана могу предомислити или изабрати неку нову опцију. На располагању су мушко, женско и друго.

По Закону о родном самоопредељењу практично не постоји старосни лимит за промену пола. Деца испод 14 година могу да траже службену промену биолошког статуса уз сагласност родитеља.

Млади између 14 и 18 година могу да укњиже нови пол и без пристанка родитеља, односно и против забране родитеља.

„Показујемо поштовање према транс, интерсексуалним и небинарним људима – не одузимајући ништа другима. На овај начин настављамо да водимо модернизацију наше земље. То укључује препознавање реалности живота помоћу закона“, изјавио је канцелар Немачке Олаф Шолц.