Прочитај ми чланак

Нови пораз Украјинаца; Потврђено: Руси заузели још један град после Авдејевке

0

Председник Русије састао се са министром одбране Сергејом Шојгуом који му је поднео детаљан извештај о дејствима руске војске у Авдејевки.

Руски председник је потврдио да су се украјински војници дали у бег и пре него што су добили команду о повлачењу.

„То је било бекство, а не повлачење“, рекао је Путин.

Руска војска је успела да изведе операцију заузимања Авдејевке уз минималне губитке, потврдио је руски министар одбране.

„Офанзивна дејства након ослобођења града се настављају ка западу, ослобођено је 72 квадратна километра. Генерално, операција ослобађања града ући ће у војне уџбенике“, рекао је Шојгу.

Није ми јасно како се украјинска команда према својим војницима односи као да нису њихови људи, рекао је Путин.

Подземна утврђења у Авдејевки грађена су девет година, пораз украјинске војске у том граду је велики успех, истакао је Шојгу. Украјинске оружане снаге су током повлачења из Авдејевке оставиле за собом много наоружања, укључујући и страно наоружање.

„Украјинска војска није минирала зграде у граду, јер једноставно није имала времена, непријатељ је врло брзо побегао“, рекао је Шојгу.

Руски војници су, према речима председника, показали храброст и херојство приликом ослобађања града и биће награђени.

Руски министар одбране је, говорећи о акцијама руске војске на фронту, потврдио да је ослобођен још један град у херсонском правцу. Кринки је потпуно под руском контролом, тамо је поражено 3.500 украјинских војника, прецизирао је руски председник у разговору са министром.

Оружане снаге Украјине су у граду Кринки први пут употребиле велике дронове са четири крила „баба јага“ за снабдевање својих трупа, рекао је Шојгу Путину.

„Потискивање украјинских трупа није ишло лако јер су Украјинци непрестано гранатирали са десне обале, артиљерија и дронови непријатеља су били веома активни. Ту смо можда први пут видели да преносе муницију, храну и лекове великим дроновима“, нагласио је Шојгу.