Прочитај ми чланак

НОВА СТУДИЈА: Двоструко већа могућност добијања миокардитиса након вакцине…

0

Младићи као демографска група били су далеко највише погођени другом дозом мРНА вакцине компаније Фајзер или Мондерна.

Недавно објављена научна студија открила је да је двоструко већа шанса за појаву миокардитис-а или запаљења срчаног мишића након вакцинације против ковида од вакцине компаније Модерна (мРНА-1273) него од вакцине компаније Фајзер (БНТ162б2) и да је у просеку Модернина друга доза вакцине изазвало је 269 случајева запаљења срчаног мишића на сваких милион доза код мушкараца старости од 18 до 29 година, док је Фајзерова стопа била 58 на милион код друге дозе у истој старосној групи.

„Постмаркетиншке евалуације повезале су миокардитис са мРНА вакцинама против ковида.“ – написали су научници у свом уводу.

Међу женама старости од 18 до 39 година, стопа појаве миокардитиса била је у просеку 27,6% за другу дозу вакцине произвођача Модерна.

Стопе појаве миокардитиса су се смањиле код старијих мушкараца и жена.

Стопе у општој популацији су само две на сваких милион људи у популацији од 18 до 39 година, што значи да вакцинација повећава вероватноћу ка миокардитису.

Стручњаци у Сједињеним Државама и иностранству су изјавили да су и вакцине компанија фајзер и Модерна „узрочно повезане” са миокардитисом и перикардитисом.

Од 3,1 милиона људи у студији који су примили или Модернину или Фајзер вакцину против ковида, њих 59 је развило миокардитис, упалу срчаног мишића, а 41 је развило перикардитис, упалу ткива близу срца.

Вакцина компаније Модерна, међутим, даје кориснику двоструко веће шансе за развој проблема са запаљењем срчаног мишића.

Студија под називом, „Упоредни ризик од миокардитис-а/перикардитиса након других доза вакцина против корона вируса БНТ162б2 и мРНАН-1273“, водио је Навид Јањуа, епидемиолог и извршни директор аналитике у Центру за контролу болести Британске Колумбије, а финансирала ју је Канадска Мрежа за истраживање имунизације (ЦИРН) и истраживачи Provincial Collaborative Network (PCN), пре објављивања од стране Journal of the American College of Cardiology (JACC).

Закључак

„Миокардитис/перикардитис након мРНА КОВИД-19 вакцина је реткост, али смо приметили 2 до 3 пута веће шансе међу појединцима који су примили мРНА-1273 у односу на БНТ162б2. Стопа миокардитиса након примања мРНА-1273 највећа је међу млађим мушкарцима (старости 18-39 година) и чини се да није присутна у старијим годинама. Наши налази могу имати импликације на политику у вези са избором понуђене вакцине.“