Прочитај ми чланак

Нигер, Буркина Фасо и Мали стварају заједничку валуту: Корак ближе деколонизацији

0

Поседовање сопствене валуте је један од знакова суверенитета, поручио је шеф владајућег Националног савета за одбрану отаџбине Нигера генерал Абдурахман Чиани.

Шеф владајућег нигерског Националног савета за одбрану отаџбине генерал Абдурахман Чиани најавио је могућност стварања јединствене валуте за Алијансу држава Сахела. 

Чиани је ту валуту оценио као знак суверенитета, додајући да су државе Сахела – Нигер, Буркина Фасо и Мали сада укључене у процес обнове пуног суверенитета.

„Усвајање јединствене валуте је следећа фаза у деколонизацији региона. Више не може бити говора о томе да су наше земље француска готовинска крава“, поручио је генерал, не саопштивши никакве детаље у вези са могућом јединственом валутом.

У септембру су Мали, Нигер и Буркина Фасо створили одбрамбени пакт под називом Алијанса држава Сахела.

Његов циљ је стварање „архитектуре колективне одбране и узајамне помоћи“: задирање у суверенитет или територијални интегритет једног од учесника сматраће се агресијом на читав савез и захтеваће помоћ свих страна, укључујући и војску.

Попут Малија, Нигер и Буркина Фасо одбацују дугогодишње везе са Француском и све више се приближавају Русији, а француске снаге и дипломате сада су напустиле све три земље.

Крајем јануара те три земље саопштиле су да напуштају Економску заједницу западноафричких држава (ЕКОВАС).